Arena als kuuroord voor spelers uit de Bundesliga

Huurlingen moeten landskampioen naar hoger plan brengen.

Arek Milik in duel met Bart Schenkeveld. De Poolse spits van Ajax maakte zaterdagavond twee doelpunten tegen Heracles.
Arek Milik in duel met Bart Schenkeveld. De Poolse spits van Ajax maakte zaterdagavond twee doelpunten tegen Heracles. Foto ANP

Een jonkie van 20 en een routinier van 29. Arek Milik en Niki Zimling, waren dat nu de spelers die Ajax naar een hoger plan moeten tillen? Een onbekende spits en een voormalig middenvelder van NEC, die het voorbije jaar in de marge van de Bundesliga actief waren? Eerst zien, dan geloven, zo redeneerde de kritische achterban van de landskampioen. Het tweetal zette zaterdagavond tegen Heracles de eerste stapjes in de goede richting.

De Pool Milik stond met twee treffers aan de basis van de 2-1 overwinning op de nummer achttien van de eredivisie. Voorzichtig scandeerden Ajaxfans zijn naam. De Deen Zimling maakte in de 52ste minuut zijn debuut. Hij moest het doen met een bescheiden applaus. Hun beider doel is duidelijk: zich als huurling in de Arena in de kijker spelen. De één ziet Ajax als een mooi begin, de ander als een prachtig slotakkoord.

De eredivisie geldt dit seizoen voor meerdere spelers als een kuuroord voor voetballers die het in Duitsland niet waar konden maken. De PSV’ers Luuk de Jong en Andrès Guardado zijn na mislukte avonturen in Mönchengladbach en Leverkusen uit op eerherstel. Milik en Zimling willen zich in Nederland als werknemers van Bayer Leverkusen en FSV Mainz bewijzen in de Nederlandse competitie. „In Nederland krijg je meer kansen om te spelen. Dat is goed voor jonge voetballers”, oordeelt Milik. „Het Nederlandse voetbal ligt mij goed. Er wordt veel meer gecombineerd dan in Duitsland”, zegt Zimling.

Op basis van resultaten uit het verleden heeft de eredivisie nog een klein beetje aantrekkingskracht op gearriveerde voetballers zoals Guardado. En zo flirtte de voormalige topspits Samuel Eto’o in de voorbije zomer even met Ajax, maar de liefde raakte al snel bekoeld toen bleek dat de bruidsschat van Everton veel groter was. Milik haalde opgelucht adem, want hij is vooral naar Nederland gekomen om vlieguren te maken. Zimling hoopt in de voetsporen te treden van zijn bij Ajax vertrokken landgenoot Christian Poulsen. „Ja, we hebben eenzelfde rol. Ik stuur graag andere spelers. Dat zit in mijn manier van voetballen. Ik hoop bij Ajax een rolmodel voor anderen te worden”, stelt Zimling, die slechts twee weken bij Ajax zit.

Milik maakte de voorbereiding op het seizoen helemaal mee en moest de strijd om de spitspositie aangaan met de IJslander Kolbeinn Sigthórsson en de 17-jarige Richairo Zivkovic. Wie van de drie zou de nummer 9 van Ajax worden? Wie zou het ideale aanspeelpunt worden die daarnaast ook in de rol van afmaker presteert?

Milik kreeg na optredens tegen ondermeer Real Sociedad en Benfica de kans. De spits uit het Poolse Tychy liep tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal (1-0 verlies tegen PEC) en zijn competitiedebuut tegen Vitesse (4-1 winst voor Ajax) onwennig over het veld. Het leek wel alsof Milik last had van Arenavrees. Frank de Boer deed een aantal duels geen beroep meer op hem. Sigthórsson kreeg tegen AZ, PSV en Groningen een basisplaats. Toen De Boer in de Euroborg in de slotfase een extra aanvaller inbracht, koos hij zelfs voor verdediger Mike van der Hoorn. Pijnlijk voor Milik.

Met gemengde gevoelens kijkt Milik terug op zijn eerste weken bij Ajax. „Het is altijd moeilijk als je in een nieuw, ander land terechtkomt”, zegt hij in de catacomben van de Arena. „Ik moest op zoek naar een huis, ben bezig met het leren van Nederlands en je moet je aan allerlei dingen aanpassen. Dat beleefde ik zeer intens. Maar twijfel of ik met Ajax een goede keuze heb gemaakt heb ik niet gehad.”

De linksbenige centrumspits herwon vorige week als A-international van Polen aan de zijde van wereldspits Robert Lewandowski weer vertrouwen. Ze vormden samen een tandem in de met 7-0 gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd uit tegen Gibraltar. Lewandowski maakte vier doelpunten, Milik kwam niet tot scoren in de Portugese Algarve en bleef staan op twee interlanddoelpunten. Twee doelpunten, dat was ook het totaal aantal treffers dat Milik vorig seizoen als huurling van FC Augsburg maakte.

Met een glunderend gezicht stapte Milik zaterdagavond na zijn verrassende rentree in de basis van het veld. Met doelpunten in de eerste en de 46ste minuut liet hij zich zien voor het Amsterdamse publiek dat sinds het vertrek van Luis Suárez in 2011 snakt naar een scorende spits. Milik is niet als topschutter naar Ajax gehaald, maar hij liet tegen Heracles wel zien dat er vuur en gevoel in zijn linkerbeen zit. Maar ook voetballend maakte hij een aardige indruk.

Na afloop mijmerde Milik in de mixed zone over een debuut in de Champions League woensdag in de Arena tegen Paris Saint Germain. Bij de Franse club is Zlatan Ibrahimovic de grote ster. De Zweed kwam in 2001 als 19-jarige voetballer naar Ajax. Het duurde lang voordat het publiek Ibrahimovic in de armen sloot.

Milik kan nu alleen maar dromen van de carrière van ‘Ibra’. De Boer haalde zijn spits direct zaterdag van zijn roze wolk. „Wie er speelt tegen Paris Saint Germain? Sigthórsson.”

De coach is er na zaterdag nog niet van overtuigd dat Milik voor Ajax in Europa ook het verschil maakt.

    • Koen Greven