Alternative für Deutschland wint zetels in ‘DDR-deelstaten’

Eurosceptische nieuwkomer AfD komt in het parlement van Thüringen en Brandenburg.

De eurosceptische nieuwkomer Alternative für Deutschland (AfD) is gisteren bij twee Duitse deelstaatverkiezingen ruimschoots gekozen in de lokale volksvertegenwoordiging. In Thüringen haalde de AfD bijna 11 procent van de stemmen en in Brandenburg ruim 12 procent.

De christen-democratische CDU won in Thüringen 33 procent van de verkiezingen. De CDU is sinds de hereniging in deze voormalige DDR-deelstaat onafgebroken aan de macht. In Brandenburg, ook ex-DDR, werd de sociaal-democratische SPD, zoals verwacht, de grootste.

De liberale FDP, die tientallen jaren een belangrijke rol speelde in de Duitse politiek, haalde net als bij de Bondsdagverkiezingen van vorig jaar ook nu de kiesdrempel van 5 procent niet. Ook de extreemrechtse NPD haalde gisteren de kiesdrempel niet. De vraag die na de verkiezingen resteert, is of in beide deelstaten gekozen wordt voor een ‘Grote Coalitie’ tussen CDU en SPD of dat de SPD avonturen aangaat met Groenen en Die Linke. Deze komt voor een deel voort uit de communistische eenheidspartij van de DDR. In Thüringen waar Die Linke de tweede partij werd, zou dit ertoe kunnen leiden dat deze partij 25 jaar na de val van de Muur voor het eerst een premier zou leveren voor een deelstaat.

De grootste zorg voor de grote regeringspartijen CDU en SPD is de tot nu toe onstuitbare opmars van de AfD. Eerder dit jaar lukte het de conservatieve, nationalistische partij onder leiding van de Hamburgse micro-econoom Bernd Lucke, ook al door te dringen in het Europees Parlement en twee weken geleden in het parlement van de deelstaat Saksen.

Als de AfD komend voorjaar ook bij deelstaatverkiezingen in Hamburg en Bremen doorbreekt, maakt de partij kans in 2017 in de Bondsdag te komen. Het enige wat beide partijen kunnen hopen, volgens Spiegel-online vanochtend, is dat die partij voor het zover komt „de betovering kwijtraakt”.

    • Frank Vermeulen