Twee mogelijk met ebola besmette artsen weer in Nederland

De twee Nederlandse tropenartsen Erdi Huizenga (rechts) en Nick Zwinkels (links) voor het Lion Heart Medical Centre in Yele in Sierra Leone dit voorjaar.
De twee Nederlandse tropenartsen Erdi Huizenga (rechts) en Nick Zwinkels (links) voor het Lion Heart Medical Centre in Yele in Sierra Leone dit voorjaar. Foto ANP / Lionheart Foundation

De twee Nederlandse artsen die mogelijk het ebolavirus hebben opgelopen in Sierra Leone zijn zondagavond aangekomen op Schiphol. Ze worden in quarantaine geplaatst in het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC, hoewel ze in theorie naar huis hadden gekund.

Alle acht universitaire ziekenhuizen in Nederland beschikken over isolatiekamers, maar afgesproken is dat gerepatrieerde patiënten met ebolaverschijnselen als koorts, bloedingen en diarree worden opgenomen in het LUMC omdat dit ziekenhuis het best voorbereid is.

De Lionheart Foundation laat weten op Facebook dat ze “blij en opgelucht” is dat het is gelukt de tropenartsen terug naar Nederland te halen.

Artsen wisten niet dat patiënt besmet was

De artsen, Erdi Huizenga en Nick Zwinkels, kwamen deze maand tijdens hun werk in het Lion Heart Medical Centre in Yele in aanraking met een patiënt die later besmet bleek met het ebolavirus. Omdat dit toen nog niet bekend was droegen ze geen beschermende kleding, schrijft persbureau Novum.

De twee werden samen met het andere ziekenhuispersoneel in quarantaine gezet op het ziekenhuisterrein. De afgelopen week hadden ze nog geen symptomen, maar de ziekte openbaart zich meestal pas na een paar weken. Ze konden vanwege het besmettingsrisico niet met een gewone lijnvlucht komen. De artsen komen uit Reeuwijk en Apeldoorn.

Opkijken tegen terugkeer

Zwinkels zei vrijdag tegen de NOS dat hij wel een beetje bang is, maar niet overmand door angst. Hij vindt het moeilijk terug naar Nederland te moeten.

“Je voelt je verantwoordelijk voor de stafleden. Er zijn al twee slachtoffers onder het personeel. In deze onzekere tijd moet je ze niet in de steek laten.”

Patiënten met ebola die bij het LUMC binnenkomen worden via een speciale ingang naar een isolatiekamer gebracht, ook als er alleen een vermoeden is. De begeleiders dragen beschermende pakken en de beveiliging zet tijdens het vervoer gangen en liften af om de veiligheid van medewerkers, bezoekers en patiënten te waarborgen.

Vierde arts overleden in Sierra Leone

Het virus is in Sierra Leone opnieuw een arts fataal geworden. De autoriteiten probeerden haar nog naar Duitsland te brengen om daar te worden behandeld. Sierra Leone had de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gevraagd om de evacuatie van de arts naar Duitsland te betalen. Het land zei het verlies van nog een dokter niet te kunnen opvangen. Maar de WHO slaagde er niet op tijd in zijn evacuatie te regelen.

De huidige uitbraak van het virus in Liberia, Sierra Leone en Guinee is de dodelijkste ooit. Volgens de laatste cijfers van de WHO zijn er zo’n 2.300 mensen overleden. Bijna de helft van hen overleed in de laatste drie weken. Ruim driehonderd gezondheidswerkers zijn besmet geraakt, bijna de helft van hen is overleden.

Klik op de door ebola getroffen landen in de kaart voor slachtoffers per land. Dit zijn de laatst beschikbare cijfers van de overheden in de getroffen landen en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.