In beeld

Tomatenfiesta op De Dam tegen Russische boycot

La Tomatina is toch al geweest? Klopt, maar het tomatengevecht was vanmiddag dan ook niet in het Spaanse Buñol, maar op De Dam in Amsterdam waar zo'n 1500 tomatengooiers met ruim 200.000 tomaten losgingen. De vier Amsterdamse organisatoren van het 'Tomatofest' willen telers steunen die omzet missen door de Russische boycot van Westerse producten, al waren niet alle telers even enthousiast. Meedoen kostte 15 euro. De ondernemers hadden 10.000 kilo voor consumptie afgekeurde tomaten gereserveerd voor de prijs die voor de boycot nog werd betaald. De tomatenpulp wordt verzameld en met een biovergister omgezet in groene energie en gebruikt voor organische bemesting. Nog een voordeel van het gevecht: tomatensap blijkt een reinigende werking te hebben. Dat scheelt dus ook weer een uurtje boenen van de keien.
ANP / Piroschka van de Wouw
ANP / Piroschka van de Wouw
ANP / Piroschka van de Wouw
ANP / Piroschka van de Wouw
ANP / Piroschka van de Wouw
ANP / Piroschka van de Wouw
ANP / Piroschka van de Wouw
ANP / Piroschka van de Wouw
ANP / Piroschka van de Wouw
De 200.000 tomaten worden op straat gestort.
ANP / Piroschka van de Wouw
ANP / Piroschka van de Wouw