Theo en Louis d’Or naar Haring en Derwig voor beste toneelhoofdrol

Abke Haring met de Theo d'Or en Jacob Derwig met de Louis d'Or in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Foto ANP / Bas Czerwinski

De toneelprijzen voor de beste vrouwelijke en mannelijke dragende rol, respectievelijk de Theo d’Or en Louis d’Or, zijn vanavond uitgereikt aan Abke Haring en Jacob Derwig. De prijzen voor de beste bijrol gingen naar Kirsten Mulder en Martijn Nieuwerf.

Haring krijgt de Theo d’Or voor haar rol in Hamlet vs Hamlet een uitvoering van Toneelhuis/Toneelgroep Amsterdam onder leiding van Guy Cassiers. De jury met daarin onder meer Boris van der Ham, Walther van den Heuvel en Wybrich Kaastra roemt Haring voor het neerzetten van de “gedroomde Hamlet”:

‘In Hamlet vs Hamlet is Abke Haring de gedroomde androgyne, adolescente Hamlet, ontroerend en overtuigend in haar fantastische beheersing van deze poëtische Shakespeare/Lanoye, gepaard aan de haar kenmerkende krachtige lichaamstaal. Achter dat bescheiden voorkomen schuilt één van de grote talenten van haar generatie.’

Derwig krijgt de Louis d’Or voor zijn rol in Who’s Afraid of Virginia Woolf?, uitgevoerd door Toneelschuur Producties onder leiding van Erik Whien. Uit het juryrapport:

‘Jacob Derwig is als George vilein, bot, charmant, geestig en door en door geloofwaardig. De jury meent dat het eigenstandige karakter van Derwig terug is te zien in zijn rollen, zeker nu ook weer in deze rol, onder regie van Erik Whien. Hij bewijst met die prestatie opnieuw een grootse en unieke acteur te zijn; één die schept in plaats van invult.’

Mulder geeft weerwerk

De actrice Kirsten Mulder krijgt de prijs voor beste bijrol voor het neerzetten van Honey in hetzelfde stuk waarmee ze volgens de jury “op verbluffende wijze komische tegenkleur biedt” aan het steekspel dat George en Martha bij elkaar houdt:

‘Mulder overtuigt door een ongekende timing en heerlijk maffe mimiek.’

Nieuwerf krijgt de prijs voor zijn uitvoering van Caligula, opgevoerd door De Utrechtse Spelen onder leiding van Thibaud Delpeut. Nieuwerf is een “onmisbare schakel”, schrijft de jury:

‘Met open blik en heldere dictie vat hij de dramatische situatie in een kort ogenblik samen en presenteert hij zichzelf als baken van logica en menselijkheid. Nieuwerf creëert op onnadrukkelijke maar o zo knappe wijze een
tegenkracht die bijkans gevaarlijker is dan de machinaties van de wreedste heerser.’

De prijzen werden uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Amsterdamse Stadsschouwburg als afsluiting van het Nederlands Theater Festival.

    • Anouk Eigenraam