‘Separatisten brengen met aanvallen vredesproces Oekraïne in gevaar’

Oekraïense soldaten zijn net teruggekomen vanaf het front vlak bij Debaltseve in het oosten van het land. Reuters/Gleb Garanich

Volgens een woordvoerder van het Oekraïense leger bedreigen de acties van separatisten in het oosten van het land het vredesproces. Separatisten hebben volgens Volodymyr Polyovy hun aanvallen op regeringsdoelwitten geïntensiveerd, ook al is er sprake van een bestand.

“De terreuracties brengen de realisatie van het vredesplan van de Oekraïense president in gevaar”, zei hij volgens persbureau AFP.

In het oosten van Oekraïne geldt inmiddels al negen dagen officieel een wapenstilstand, overeengekomen door de regering en de separatisten in het Wit-Russische Minsk. Maar het is een broos bestand, een bestand dat bovendien al meerdere keren de afgelopen tijd geschonden is.

Polyovy zette zijn woorden volgens AFP kracht bij door te stellen dat Boris Litvinov, een rebellenleider, vandaag heeft gezegd dat de twee afgevaardigden namens de separatisten die de wapenstilstand op 5 september ondertekenden slechts “observeerden”. De twee ‘premiers’ van de ‘Volksrepubliek Donetsk’ en de ‘Volksrepubliek Loegansk’ “waren geen directe deelnemers aan de besprekingen”, aldus Litvinov.

Weer schoten gehoord in Donetsk

Er wordt ondanks het bestand gewoon gevochten in Oost-Oekraïne. Volgens AP zijn er in meerdere buurten in Donetsk schoten te horen. Gisteren werd in dezelfde stad nog een aanval van rebellen op het vliegveld afgeslagen.

    • Frank Huiskamp