Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Roger van Boxtel (D66) gaat Eerste Kamer verlaten

D66-senator Roger van Boxtel.
D66-senator Roger van Boxtel. Foto ANP/ Erik van 't Woud

Volgend jaar, wanneer de verkiezingen zijn, is het afgelopen. Roger van Boxtel, lijsttrekker voor D66 in de Eerste Kamer, wil niet nog vier jaar door, zegt hij vandaag in De Telegraaf. Hij laat in het midden of hij helemaal vertrekt uit de politiek.

“Het was voor mij een persoonlijke afweging. Ik heb mezelf gevraagd: wil ik dit nog vier jaar doen? Het antwoord daarop was nee.”

De 60-jarige Van Boxtel was eerder vier jaar Kamerlid en werd in 1998 minister in het tweede kabinet-Kok. Hij zat de afgelopen vier jaar in de Eerste Kamer als lijsttrekker voor D66.

D66-fractieleider Alexander Pechtold is volgens de krant op de hoogte gebracht. Hij snapte de beslissing, “maar het zal een gemis zijn, want hij bracht voor ons een bak ervaring mee”. Volgens De Telegraaf zingt de naam van oud-partijleider Thom de Graaf rond als Van Boxtels opvolger. Wat die nu zelf gaat doen, laat hij in het midden.