Obama veroordeelt moord op Brit Haines, noemt deze ‘barbaars’

President Obama heeft de moord op de Britse hulpverlener David Haines door een strijder van de Islamitische Staat veroordeeld en deze “barbaars” genoemd in een verklaring. Hij zei verder dat de VS meeleven met de familie van Haines en de mensen in het Verenigd Koninkrijk en benadrukte nogmaals zijn intenties om IS te vernietigen.

De Amerikaanse president Barack Obama.
De Amerikaanse president Barack Obama. Foto AP/ Evan Vucci

President Obama heeft de moord op de Britse hulpverlener David Haines door een strijder van de Islamitische Staat veroordeeld en deze “barbaars” genoemd in een verklaring. Hij zei verder dat de VS meeleven met de familie van Haines en de mensen in het Verenigd Koninkrijk en benadrukte nogmaals zijn intenties om IS te vernietigen.

Twitter avatar WhiteHouse The White House “The United States strongly condemns the barbaric murder of UK citizen David Haines by the terrorist group ISIL.” http://t.co/iscj8GSB5h

Gisteravond verscheen er een video online waarin Haines wordt onthoofd. De hulpverlener werd al geruime tijd vastgehouden door de extremistische jihadisten van IS. Hij is de derde westerling, na de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff, die op eenzelfde manier worden gedood voor de camera’s, alle drie door wat dezelfde persoon lijkt. IS dreigt nu een volgende Brit te vermoorden.

“We zullen met het Verenigd Koninkrijk en een brede coalitie van landen in de regio en overal ter wereld samenwerken om de daders van deze schandelijke daad te berechten, en deze bedreiging voor de inwoners van onze landen, de regio en de wereld af te breken en te vernietigen,” staat in de verklaring.

Update 13.30 uur: De authenticiteit van de video is bevestigd door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Cameron: verachtelijke moord

De Britse premier David Cameron heeft de moord op Haines “verachtelijk en verschrikkelijk” genoemd. Hij zei dat er alles aan zal worden gedaan om ervoor te zorgen dat de verantwoordelijken berecht worden, “hoelang het ook duurt”.

Twitter avatar David_Cameron David Cameron The murder of David Haines is an act of pure evil. My heart goes out to his family who have shown extraordinary courage and fortitude.
Twitter avatar David_Cameron David Cameron We will do everything in our power to hunt down these murderers and ensure they face justice, however long it takes.

Frankrijk: gruwelijke moord

Ook Frankrijk heeft de moord op Haines veroordeeld en noemt deze “gruwelijk”, schrijft persbureau AFP. IS wordt een “laffe en verachtelijke” organisatie genoemd. De moord toont volgens de Fransen aan dat de internationale gemeenschap in actie moet komen.

Vierstappenplan VS

Afgelopen woensdag zette Obama zijn strategie voor die vernietiging van IS uiteen in een televisietoespraak. Die strategie bestaat uit vier onderdelen:

  • Het uitbreiden van het aantal luchtaanvallen in Irak
  • Het vergroten van de steun aan troepen die vechten tegen IS. Obama riep het Amerikaanse Congres op om Syrische oppositiestrijders te helpen trainen en voorzien van materieel
  • Het gebruik van strategieën van terrorismebestrijding (drones etc) en samenwerken met internationale partners om aanvallen in de regio en daarbuiten te voorkomen
  • Het blijven verlenen van humanitaire steun aan burgers die geraakt worden door het conflict in Irak en Syrië

Obama sloot aanvallen in Syrië niet uit, maar dat blijft een gevoelig onderwerp, aangezien hij feitelijk met aanvallen op IS president Assad helpt. Onze correspondent Guus Valk zei daar eerder het volgende over:

“Obama sluit aanvallen in Syrië ook niet uit. Maar het probleem in Syrië is dat er geen geloofwaardige partner is met wie kan worden samengewerkt. Bombarderen heeft weinig zin als er geen grondtroepen zijn. Daarbij wil hij Assad niet tegemoetkomen”.