Kijken: met een beetje knippen en plakken van willekeurige video’s een hit maken

Het aandoenlijke kleine meisje dat een klassiek deuntje op haar piano speelt. De besnorde man die in zijn huiskamer een gitaarsolo speelt. Ze kennen elkaar niet, maar dankzij Ophir ‘Kutiman’ Kutiel, spelen ze hetzelfde nummer. De Israëliër knipt en plakt al jaren stukjes van YouTubers aan elkaar en maakt zo nieuwe nummers.

Het aandoenlijke kleine meisje dat een klassiek deuntje op haar piano speelt. De besnorde man die in zijn huiskamer een gitaarsolo speelt. En de tiener die als zovele anderen op YouTube recht in de camera haar eigen nummer zingt. Ze kennen elkaar niet, maar dankzij Ophir ‘Kutiman’ Kutiel, spelen ze hetzelfde nummer. De Israëliër knipt en plakt al jaren op knappe wijze stukjes van YouTube-amateurs aan elkaar en maakt zo nieuwe nummers. Begin oktober komt er een nieuw album uit, de eerste single is al verschenen.

Kutiel maakt van de verschillende muziekstukjes ‘loops’, vervormt ze en maakt er een onherkenbaar nieuw geheel van. Voor dit nummer, Give it Up, zijn er 23 video’s gebruikt. Geen populaire trouwens. Integendeel, Kutiel zoekt echte amateurvideo’s op. Vooral instructievideo’s werken goed. De video van de gelegenheidsleadzangeres van het nieuwe nummer is nog geen 9.000 keer bekeken. Andere nog veel minder.

Kutiman bracht in 2008 zijn eerste album uit. Dat was toen nog een ‘gewoon’ album, met professionele muzikanten. Dat kreeg enkele zeer positieve recensies, onder andere van Pitchfork, maar de echte bekendheid kwam eigenlijk pas toen de Israëliër begon met het project ThruYOU, het samplen van meerdere YouTube-video’s om zo één nieuw nummer te krijgen. Daarvan kwam in 2009 een album uit.

Het nummer I’m New van ThruYOU

Nooit toestemming, maar ach

Een woordvoerder vertelt aan The New York Times dat Kutiel nooit eerst toestemming zoekt van de muzikanten die hij verwerkt in zijn knip-en-plaknummers. “Maar voor zover hij en zijn manager weten, vinden deze mensen het alleen maar leuk om te zien wat Kutiman met hun video’s heeft gedaan”.

Zo ook de zangeres in het nieuwe nummer ‘Give it Up’, de titel die zij haar eigen video in 2013 trouwens ook meegaf (“I don’t know, maybe it’ll be called Give it Up”). Die schrijft onder haar video:

“THANK YOU GUYS SO MUCH I’M SO HUMBLED BY ALL OF THE LOVE AND COMMENTS AND YES IT’S AND ORIGINAL THX U THX U THX U GUYS SO MUCH KISSES I LOVE ALL OF YOU GUYS”

    • Frank Huiskamp