Kerry: op dit moment geen behoefte aan grondtroepen tegen IS

Volgens Kerry hebben de VS momenteel geen behoefte aan militaire troepen in Irak om IS te verslaan. Foto AFP / Paul Richards

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in het CBS-programma Face the Nation gezegd dat de VS niet op zoek zijn naar grondtroepen om de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) te bestrijden.

Update 17:30: Een aantal Arabische landen heeft aangeboden luchtaanvallen op IS in Irak en Syrië uit te voeren. Dat hebben hooggeplaatste medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken volgens The New York Times gezegd.

Afgelopen woensdag maakte de Amerikaanse president Obama zijn strategie openbaar voor de vernietiging van IS die hij samen met een internationale coalitie van landen wil uitvoeren. Nederland behoort vooralsnog niet tot deze coalition of the willing, zoals de vereende krachten genoemd worden.

Volgens minister Kerry hebben verschillende landen aangeboden om grondtroepen te sturen naar Irak om de militaire campagne te sturen. Kerry voelt zich “enorm gesteund” door al deze hulp, maar de minister zei tegen CBS dat de VS “op dit moment niet naar grondtroepen zoeken, zo schrijft persbureau Reuters:

“Onze strategie moet nog samenkomen, terwijl de internationale coalitie samenkomt en de landen aangeven wat iedereen bereid is bij te dragen.”

Het plan de campagne bestaat voorlopig onder andere uit meer luchtaanvallen in Irak, grotere steun voor troepen die vechten tegen IS, het gebruik van bijvoorbeeld drones en samenwerking met internationale partners.

Australië stuurt militaire hulp

Australië heeft al aangekondigd militairen en vliegtuigen te sturen. 600 militairen, van wie ongeveer 400 luchtmachtpersoneel en 200 soldaten van speciale eenheden, zullen gestationeerd worden in de Verenigde Arabische Emiraten.

Kerry reist deze dagen door het Midden-Oosten om steun te zoeken voor de gecoördineerde militaire campagne tegen IS. Tot nu toe heeft hij de steun weten te verwerven van Egypte, Irak, Jordanië, Libanon en zes Golfstaten waaronder Quatar en Saoedie-Arabië. Hij is nu in Parijs, waar morgen een internationale conferentie over steun aan de nieuwe Iraakse regering begint.

Gisteravond laat kwam weer een video naar buiten waarin IS iemand executeert. Dit keer gaat het om de Britse hulpverlener David Haines. Ook heeft de organisatie dit weekend acht sunnitische mannen publiekelijk geëxecuteerd in een dorpje in het noorden van Irak. De zeven mannen hadden een lid van IS aangevallen nadat deze een politieagent had gedood omdat hij een spion zou zijn van het Iraakse leger.

Lees ook David Haines, vader van twee dochters, wilde niets dan mensen helpen

    • Anouk Eigenraam