Nederland uit de wereldgroep Daviscup gedegradeerd

Thiemo de Bakker in actie tegen Marin Cilic in de Daviscupwedstrijd tussen Nederland en Kroatië. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het Nederlands Davis Cup-team is gedegradeerd uit de wereldgroep. Thiemo de Bakker verloor het laatste en beslissende duel van US Open-winnaar Marin Cilic in vier sets.

Eerder op de middag wist Robin Haase tegen Mate Delic Nederland met 2-2 in de race te houden. Haase werkte een 2-0 achterstand in sets weg en won uiteindelijk in vijf sets: 3-6, 4-6, 6-4, 6-1, 6-4. Beide spelers kwamen vrijdag niet in actie in de eerste singles. De Bakker moest Igor Sijsling voorrang verlenen, terwijl Cilic nog vermoeid was na zijn eerste grandslamzege maandag. Haase en Jean-Julien Rojer verloren gisteren in het dubbelspel van US Open-winnaar Marin Cilic en Marin Draganja waardoor Nederland op een achterstand kwam.

Delic had vrijdag in zijn eerste Davis Cup-duel Sijsling overtuigend verslagen en leek tegen Haase opnieuw op weg naar een solide zege. Hij was aanvankelijk op de belangrijke momenten koelbloediger en nam een 2-0 voorsprong in sets.

Tennisser Robin Haase in actie tegen Mate Delic in de Daviscupwedstrijd tussen Nederland en Kroatië. Foto ANP / Bas Czerwinski

Derde set kwam Haase terug

In de derde set kwam Haase beter in de wedstrijd. Hij behield zijn servicegames eenvoudiger en trok langzamerhand het initiatief naar zich toe. Op 5-4 brak hij Delic en kwam hij terug tot 1-2 in sets. Delic was van slag en keek binnen mum van tijd tegen een 5-0 achterstand aan. Het werd 2-2, waardoor de beslissende vijfde set uitkomst moest bieden.

Haase begon slecht en werd direct gebroken. Hij toonde echter wederom karakter, pakte vier games op rij en nam een 4-2 voorsprong. Die marge gaf hij vervolgens niet meer uit handen. (Novum)