Federer kan eindelijk proberen een nog ontbrekende grote titel te pakken

Hij won al zo ontzettend veel, Roger Federer. Zeventien grandslamtitels, tachtig titels in totaal. Van de grote titels ontbreken er eigenlijk twee: een gouden medaille op de Olympische Spelen in het enkelspel en de Davis Cup. Die is nu binnen bereik.

Roger Federer en teamgenoot Michael Lammer vieren de Zwitserse overwinning op Italië in de Davis Cup. AFP/ Fabrice Coffrini

Hij won al zo ontzettend veel, Roger Federer, en hij wordt door velen gezien als de allerbeste tennisser ooit. Zeventien grandslamtitels, tachtig titels in totaal. Van de grote titels ontbreken er eigenlijk twee: een gouden medaille op de Olympische Spelen in het enkelspel - het dubbelspel won hij in 2008 - en de Davis Cup.

Dit jaar heeft hij de kans en moet het gebeuren. Zwitserland versloeg dankzij Federer Italië in de halve finales en speelt eind november tegen Frankrijk om de titel.

Het is überhaupt de eerste keer in 22 jaar dat Zwitserland de titel kan proberen binnen te slepen, dus het is niet alsof Federer eerder een kans heeft laten liggen. Nog nooit won Zwitserland het landentoernooi in het tennis. Het lijkt bijna gepast dat de allereerste keer plaatsvindt met de beste ooit in de gelederen.

Fognini geen probleem

Met de Italiaan Fabio Fognini had Federer geen enkel probleem vandaag. De nummer drie van de wereld won met 6-2, 6-3 en 7-6. Hierdoor kwamen de Zwitsers op een beslissende 3-1 voorsprong in de best-of-five-serie. Federer won vrijdag al zijn enkelpartij van Simone Bolelli en zijn partner Stanislas Wawrinka, de nummer vier van de wereld, won toen van Fognini. Het dubbelspel (zonder Federer) ging gisteren verloren.

Nu wacht Frankrijk dat met Jo-Wilfried Tsonga, Richard Gasquet en Gaël Monfils ook absolute wereldtoppers in huis heeft. Frankrijk versloeg Tsjechië (4-1), de winnaar van de afgelopen twee edities.

‘De kans om geschiedenis te schrijven’

Als er één kans is voor Federer en Zwitserland om geschiedenis te schrijven, dan is dat in november. En dat beseft hij zelf ook heel goed, zei hij voorafgaand aan de wedstrijden tegen Italië:

“Als je naar het seizoen kijkt dat Stan (Wawrinka, red) en ik gehad hebben, dan denk ik dat we klaar zijn voor het grote moment. We deinzen er niet voor terug, we gaan het omarmen. We hebben de kans geschiedenis te schrijven.”

    • Frank Huiskamp