De dag van de Miljoenennota en wat de week verder interessant maakt

DEN HAAG - Het koffertje met de miljoenennota van minister Jeroen Dijsselbloem van Financien tijdens de opnames van het televisieprogramma Nieuwsuur. Dijsselbloem zal in het programma een toelichting geven op de nota van Prinsjesdag. ANP BAS CZERWINSKI

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

Maandag

Na Blokker komt nu ook het noodlijdende HEMA met een restyling. Het is naar verluidt de grootste ombouwoperatie sinds de oprichting van de warenhuisketen in 1926. Alle 520 nieuwe winkels worden opnieuw ingedeeld en het assortiment verandert.

Dinsdag

Gouden koets en Miljoenennota. Dinsdag is de derde dinsdag van september en dus Prinsjesdag. Enkele cijfers zijn al uitgelekt: zo zou de werkloosheid volgend jaar dalen van 650.000 naar 605.000, de economie groeien met 1,25 procent en het begrotingstekort dalen naar 2,1 procent.

Ook presenteert de OECD belangrijke aanbevelingen tegen belastingontwijking door multinationals.

De Vereniging Woekerpolis.nl start een landelijke Woekertoer. In zes weken worden zes locaties in het land aangedaan en staan financiële en juridische specialisten klaar voor gedupeerden met een woekerpolis.

Woensdag

Kondigt de Fed - het Amerikaanse stelsel van federale banken- een renteverhoging voor volgend jaar aan? Die vraag houdt beleggers wereldwijd bezig. Woensdag meer duidelijkheid uit de mond van voorzitter Janet Yellen.

Bananengiganten Chiquita en Fyffes beslissen op een aandeelhoudersvergadering over de voorgenomen fusie. Daarmee kan de bananenstrijd beslecht worden.

Donderdag

Uber zet de hele taxibranche op zijn kop, ook in Nederland. Taxicentrales maken tijdens de Nationale Taxidag in Maarssen bekend hoe ze Uber hopen te stoppen.

In een referendum stemmen de Schotten over of ze onafhankelijk willen worden. Een ‘yes’ zou in ieder geval slecht nieuws zijn voor de Britse pond. Royal Bank of Scotland (RBS) verhuist het hoofdkantoor naar Engeland als Schotland uit het Verenigd Koninkrijk vertrekt. Ook drankenconcern Diageo -dat donderdag de jaarvergadering houdt- maakt zich zorgen. Het bedrijf dat 40 procent van de Schotse whiskyproductie beheerst verwacht dat conflicten over de nieuwe munteenheid en een nieuw belastingstelsel slecht zijn voor de whiskyindustrie.

Vrijdag

Het Chinese Alibaba breekt vrijdag naar verwachting records als het naar de beurs gaat in New York. Naar verwachting haalt de internetgigant meer dan 20 miljard dollar op en wordt het totale bedrijf gewaardeerd op zo’n 160 miljard dollar. Alibaba is een gigantische online koopgoot waar echt alles te koop is.

Al met al weinig bedrijfscijfers deze week. Het Italiaanse Prada maakt een uitzondering en presenteert halfjaarcijfers. Helemaal lekker gaat het niet met het bedrijf achter onder meer Prada en Miu Miu, de koers staat zo’n 6 procent lager dan een half jaar geleden.

    • Camil Driessen