David Haines, vader van twee dochters, deed niets liever dan mensen helpen

Hij had al gewerkt met vluchtelingen in Joegoslavië, in Libië en waarnemers en in Zuid-Soedan. Niet de ongevaarlijkste gebieden. Maar alles om mensen te helpen. Dat wilde hij ook in Syrië gaan doen, waar hij een vluchtelingenkamp zou opzetten. Maar David Haines werd na drie dagen in het land al ontvoerd. Nu, anderhalf jaar later, is hij dood, vermoord door IS.

Foto via Facebook

Hij had al gewerkt met vluchtelingen in het voormalige Joegoslavië, met gehandicapte mensen in Libië en waarnemers van een wapenstilstand in Zuid-Soedan. Niet de ongevaarlijkste gebieden. Maar alles om mensen te helpen. Dat wilde hij ook in Syrië gaan doen, waar hij een vluchtelingenkamp zou opzetten. Maar David Haines, geboren Schot, werd na drie dagen in het land al ontvoerd. Nu, anderhalf jaar later, is hij dood, vermoord door de Islamitische Staat op 44-jarige leeftijd.

Haines werd geboren in het oosten van Yorkshire, Engeland en groeide op in het stadje Perth in Schotland. Toen hij 17 was, ging hij bij de Royal Air Force, de Britse luchtmacht, in navolging van zijn vader, schrijft The Guardian. Daar werkte hij als technicus.

Werk in turbulente gebieden

Na twaalf jaar voor de luchtmacht te hebben gewerkt, ging Haines aan de slag voor ngo’s in roerige gebieden overal ter wereld. Volgens zijn broer realiseerde hij gedurende die tijd dat hij het liefst humanitair werk deed, zo schrijft hij in een verklaring:

“David was most alive and enthusiastic in his humanitarian roles. His joy and anticipation for the work he went to do in Syria is for myself and family the most important element of this whole sad affair.”

Maar aan alle plannen die hij had in Syrië kwam een vroeg en abrupt einde. In maart vorig jaar werd hij ontvoerd en overhandigd aan strijders van de extremistische jihadisten van IS. Hij zat samen met een Italiaanse collega, Federico Motka, en een Syrische chauffeur en vertaler vast.

Naam uit media gehouden

Sindsdien zat Haines vast. Meerdere andere gevangenen werden gedurende de afgelopen anderhalf jaar vrijgelaten in ruil voor losgeld. Onder hen Motka, die voor een bedrag van zo’n 6,3 miljoen euro weg mocht. Over Haines’ toestand werd steeds niets bekend. Maar zijn naam werd expres uit de media gehouden op verzoek van de familie. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken verzocht binnenlandse media ook zijn naam niet te noemen. Het ministerie was bang dat mocht zijn naam veel bekender worden, er ook veel meer losgeld zou worden gevraagd.

Haines’ familie probeerde deze week nog uit alle macht contact te zoeken met IS, maar dat mocht niet baten. Zijn dood was vergelding voor de Britse bewapening van de Koerdische peshmerga in hun strijd tegen IS in het noorden van Irak en de alliantie met de Verenigde Staten, zo zei de militant die Haines voor de camera’s vermoordde.

‘Een fantastische vader’

Haines laat zijn vrouw, Dragana, met wie hij in Kroatië woonde, en twee kinderen na. Dragana noemde Haines al eerder “een fantastische man en vader” tegenover The Daily Telegraph.

Lees/bekijk ook:

    • Frank Huiskamp