Contador wint Vuelta voor derde maal

Alberto Contador tijdens de laatste etappe vandaag. Foto EPA / Lavandeira

Het was al vrijwel zeker dat het ging gebeuren, al moest hij er wel voor op zijn fiets blijven zitten vandaag: Alberto Contador heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de Vuelta gewonnen. In de afsluitende tijdrit hield de Spanjaard genoeg voorsprong over op Chris Froome.

De Spaanse klimmer en leider in het algemeen klassement won gisteren de laatste zware bergetappe uit de ronde en zodoende kon de zege hem bijna niet ontgaan. Contador won de Ronde van Spanje eerder in 2008 en 2012. De 31-jarige Spanjaard nam in de afsluitende tijdrit in Santiago de Compostella geen risico, maar zijn leiderstrui kwam geen moment in gevaar.

Twitter avatar hetiskoers Het is koers! The rain was playing parts for second half of peloton. GC stays the same: Contador wins 69th Vuelta a España! http://t.co/HiR9hES1gv

Wilco Kelderman 14e in klassement

De Duitser John Degenkolb van Giant-Shimano won het puntenklassement. Dat dankt hij vooral aan zijn vier ritzeges. Luis Leon Sanchez legde beslag op de bergtrui. Adriano Malori bleek het beste uit de voeten te kunnen op het natte tijdritparcours. De Italiaan van Movistar legde de 9,7 kilometer af in 11.12 minuten. De Nieuw-Zeelander Jesse Sergent werd met acht tellen achterstand tweede, voor de Australiër Rohan Dennis. Achter Contador legden Chris Froome (Team Sky) en Alejandro Valverde (Movistar) beslag op de tweede en derde plaats. Wilco Kelderman is de beste Nederlander in het klassement. De 23-jarige renner van Belkin steeg een plaatsje en werd veertiende.

Tour ging aan zijn neus voorbij

Contador moest twee maanden geleden nog opgeven in de Tour de France na een zware valpartij. De klimmer liep een breukje in zijn scheenbeen en een knieblessure op. Een rentree in de Vuelta leek te vroeg te komen, maar tien dagen voor de start kondigde hij toch zijn deelname aan.

Hoewel de Tinkoff-Saxo-renner op voorhand vreesde geen rol van betekenis te kunnen spelen in het klassement, veroverde hij al na anderhalve week dankzij een sterk optreden in de eerste individuele tijdrit de rode leiderstrui. Ook in het hooggebergte toonde Contador zijn klasse met twee ritzeges. Op het palmares van Contador prijken nu zes grote rondes. In 2007 en 2009 won hij de Tour de France en tussendoor was hij ook de beste in de Giro d’Italia. Door een dopingschorsing moest hij zijn eindzeges in de Tour van 2010 en de Giro van 2011 inleveren.

Het wedstrijdverslag is afkomstig van Novum.

    • Anouk Eigenraam