Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Australië zegt militaire hulp aan coalitie tegen IS toe

De Australische premier Tony Abbott.
De Australische premier Tony Abbott. Foto AP/ Lai Seng Sin

Australië heeft militairen en vliegtuigen toegezegd als bijdrage aan de internationale coalitie die een einde moet zien te maken aan de extremisten van de Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië. 600 militairen, van wie ongeveer 400 luchtmachtpersoneel en 200 soldaten van speciale eenheden, zullen gestationeerd worden in de Verenigde Arabische Emiraten.

Onderdeel van de stationering is een werkgroep van mensen die als militaire adviseurs moeten dienen voor Iraakse en andere veiligheidstroepen die tegen IS strijden.

De Australische premier Tony Abbott maakte zijn plannen vandaag bekend, een reactie op een oproep van de Verenigde Staten, het land dat afgelopen week een strategie voor het vernietigen van IS bekendmaakte. Abbott noemde de Australische bijdrage een “beleidvolle en proportionele” bijdrage aan de internationale coalitie, schrijft persbureau Reuters. Hij zei dat zijn regering nog geen besluit heeft genomen over het al dan niet sturen van militairen voor gevechtsacties.

Dreigingsniveau naar ‘hoog’

Australië verhoogde vrijdag nog voor het eerst ooit het landelijke dreigingsniveau voor een terreuraanslag verhoogd van ‘gemiddeld’ naar ‘hoog’ vanwege de toegenomen risico’s van terugkerende jihadstrijders. Groot-Brittannië verhoogde het dreigingsniveau eind augustus om dezelfde reden van ‘aanzienlijk’ naar ‘ernstig’. Dat gebeurde voor het eerst in drie jaar.