Amerikaan in N-Korea veroordeeld tot zes jaar in strafkamp

De Amerikaan Matthew Miller is in Noord-Korea veroordeeld tot zes jaar in een werkkamp. De 24-jarige man zat sinds april vast na het schenden van zijn toeristenstatus. Hij zou zijn visum op het vliegveld van Pyongyang hebben verscheurd en om asiel hebben gevraagd.

Foto AP/ Maye-e Wong

De Amerikaan Matthew Miller is in Noord-Korea veroordeeld tot zes jaar in een werkkamp, schrijft persbureau AFP. De 24-jarige man zat sinds april vast na het schenden van zijn toeristenstatus. Hij zou zijn visum op het vliegveld van Pyongyang hebben verscheurd en om asiel hebben gevraagd.

In Noord-Korea zit de Koreaans-Amerikaanse Kenneth Bae al in een strafkamp. Hij werd in 2013 tot vijftien jaar veroordeeld vanwege “vijandigheden”, waaronder vermeende pogingen de regering omver te werpen.

Miller sprak begin deze maand nog met CNN:

Nog een rechtszaak op komst

Binnenkort wordt ook een rechtszaak tegen de 56-jarige Jeffrey Fowle verwacht, schrijft persbureau AP. Fowle kwam als toerist Noord-Korea binnen, maar werd in mei gearresteerd nadat hij een bijbel had achtergelaten in een nachtclub. Pogingen mensen te bekeren tot het christendom is verboden door de Noord-Koreaanse wet.

De Verenigde Staten hebben de afgelopen tijd herhaaldelijk geprobeerd hun afgevaardigde voor Noord-Koreaanse mensenrechtenproblematiek, Robert King, naar de Koreaanse hoofdstad te sturen om de Amerikanen die in het land vastzitten vrij te krijgen. Zonder succes.