‘Who is this?’ David Middendorp is opeens beroemd in Amerika

YouTube / America's Got Talent

Wie is de man die afgelopen woensdag bijna de finale van America’s Got Talent bereikte? De jury van het immens populaire programma vroeg het zich ook af – en struikelde en passant over zijn naam: “Who is this Midd-dorf what?” Vandaag staat in Offline een interview met choreograaf en animator David Middendorp. Bekijk hier de optredens.

In zijn voorstellingen speelt hij met perspectief. Is dit fantasie of werkelijkheid? Slaan die deuren echt open? Zijn die deuren sowieso wel echt? En hoe kan dezelfde danseres op datzelfde moment in twaalf verschillende deuropeningen verschijnen? Zijn voorstellingen betoveren de zintuigen. Zien is geloven. Het is zoals Middendorp zelf zegt: “Soms choreografeer ik bewegingen voor mensen, soms voor pixels.”

Het wordingsproces is ingewikkeld. Grofweg komt het erop neer dat de animaties uit 25 tot 30 beelden (frames) per seconde bestaan. Dat is een hele klus als je bedenkt dat zijn laatste stuk voor America’s got talent 2 minuten en 27 seconden duurde.

Met zijn bijzondere choreografieën stond Middendorp inmiddels op Lowlands, Oerol en de Parade. Ook toerde hij door onder meer Amerika, Duitsland en Frankrijk. Maar nog nooit trad hij op voor een publiek van vijftien miljoen mensen, zoals afgelopen woensdagavond tijdens de halve finale van America’s Got Talent.

https://www.youtube.com/watch?v=Mw4lL-VJ0ak

En daarvoor, in de kwartfinale van dezelfde show:

Lees het interview met Middendorp vandaag in Offline.

    • Yaël Vinckx