Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Weer

Vanavond: hier en daar kans op poollicht

Door twee krachtige zonnevlammen die bij de aarde arriveren, is er zaterdagavond een goede kans dat in Nederland poollicht te zien zal zijn. De zonnedeeltjes uit de zonnevlekken kunnen bij de aarde een ‘geomagnetische storm’ veroorzaken. De deeltjes botsen hoog in de atmosfeer met zuurstof- en stikstofmoleculen. Dat vormt de groene, rode en paarse waaiers van het noorderlicht. Normaal gesproken is poollicht vooral te zien rond de poolcirkels, maar bij krachtige verstoringen ook zuidelijker. Volgens de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA is er een kans van 45 procent op poollichten op lagere breedten.