Wereldgroep ver weg voor Nederland na verlies in Davis Cup

Jean-Julien Rojer (links) en Robin Haase (rechts) in actie tegen Marin Draganja en US Open-kampioen Marin Cilic. Foto ANP / Bas Czerwinski

Nederland kijkt in de Davis Cup tegen Kroatië tegen een 2-1 achterstand aan. Robin Haase en Jean-Julien Rojer verloren vanmiddag in het dubbelspel van US Open-winnaar Marin Cilic en Marin Draganja. Het werd 6-2, 3-6, 6-3, 6-4 in de Amsterdamse Ziggo Dome.

De Nederlanders lieten heel wat breakkansen onbenut. Vooral in de eerste set lieten Haase en Rojer het liggen. Vier breakkansen waren niet aan hen besteed, terwijl de Kroaten optimaal gebruik maakten van hun twee breakkansen. In de derde set sprongen Cilic en Draganja opnieuw effectiever met de kansen om.

Nederland moet de twee resterende enkelpartijen van morgen winnen om een plek in de Wereldgroep af te dwingen.

Frankrijk bereikt finale Davis Cup

Frankrijk heeft zich geplaatst voor de finale van de Davis Cup. Jo-Wilfried Tsonga en Richard Gasquet zorgden vanmiddag met een zege in het dubbelspel tegen de Tsjechen Radek Stepanek en Tomas Berdych voor het beslissende punt. Het werd: 6-7 (4), 6-4, 7-6 (5), 6-1. Frankrijk had gisteren al de eerste twee enkelspelen gewonnen.

Voor de Fransen is het de eerste finale sinds 2010. Toen was Servië echter met 3-2 te sterk. De laatste Franse zege in het landentoernooi dateert van 2001.

Zwitserland liet Italië terugkomen tot 2-1. Zonder de eerder aangekondigde Roger Federer, maar met Marco Chiudinelli aan zijn zijde ging Stanislas Wawrinka in vijf sets ten onder tegen Simone Bolelli en Fabio Fognini: 5-7, 6-3, 7-5, 3-6, 2-6. Federer kan morgen het beslissende punt binnenslepen door Fognini te kloppen. Lukt dat niet dan valt de beslissing in het vijfde duel tussen Wawrinka en Bolelli. (Novum)