Wat zou de oude Peter Paul de Vries hier van vinden?

Het beursbedrijf Euronext, onder meer eigenaar van de Amsterdamse beurs, heeft een nieuwe commissaris – en dat is niemand minder dan Peter Paul de Vries.

U weet wel, die man die van 1995 tot 2007 directeur was van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De econoom stond jarenlang bekend als dé beschermheer van de particuliere belegger. Hij gold als fameuze criticus van Euronext en de bedrijven die er een beursnotering hebben.

Buiten kijf staat dat hij alle ins en outs van de beurs kent. In een interview in deze krant zei De Vries eens: „Ik beleg vanaf mijn vijftiende. Ik adem beurs, ik snap de beurs.”

Desalniettemin is zijn benoeming opmerkelijk. De 47-jarige De Vries is namelijk zelf bestuursvoorzitter van een bedrijf met een beursnotering aan Euronext: investeringsmaatschappij Value8. Hoe onafhankelijk kan de topman van een Nederlands beursfonds toezicht houden op het beursbedrijf? Bestaat er niet de schijn van belangenverstrengeling?

Het zijn vragen die de VEB had kunnen stellen. Op de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergaderingen is de VEB-vertegenwoordiger steevast degene die de kritische vragen verzorgt, of het nu gaat over ondermaatse prestaties, falende bestuurders of tekortschietende commissarissen.

Peter Paul de Vries wist dat zijn optreden op de aandeelhoudersvergaderingen functioneel was, maar door velen als „vervelend” werd ervaren. Het is vast de reden dat Euronext hem in de raad van commissarissen wil hebben. Over zijn onafhankelijkheid is dan misschien te twisten, hij stelt in ieder geval wel kritische vragen. Op het irritante af.

    • Barbara Rijlaarsdam