Waarom gaat mijn telefoon nog leeg?

Telefoons worden steeds geavanceerder, maar ze gaan óók steeds sneller leeg. Waarom vernieuwt niemand dat stomme opladen? Mogelijkheden genoeg.

Wat een gemiste kans van Apple. Nee, ik heb het niet over hun deze week gepresenteerde smartwatch. Het is die iPhone 6. Die had zoveel beter gekund. Hij is weer een beetje sneller dan zijn voorganger, met weer een wat betere camera, hij is weer wat groter. Niks spannends, dat viel allemaal te verwachten. De batterij gaat weer ietsje langer mee. Ietsje. Zo jammer.

Deze week zag ik nog een productaankondiging. De Italiaanse start-up Viro zegt een telefoon op de markt te gaan brengen met een „batterij die nooit leeg raakt”. Een smartphone, met een 5.21 inch high quality-scherm dat licht geeft en alles. Verdere specificaties geven ze niet en hun website ziet er niet bepaald professioneel uit. Dat ruikt als een hoax.

Maar wat als je nou eens met de jongens van Viro meedenkt. Zou het apparaat zichzelf kunnen opladen met zonne-energie? Of door energie die vrijkomt bij beweging? Zulke technologie in een telefoon kan in ieder geval zorgen dat hij minder gauw leeg gaat.

Batterijen van smartphones gaan altijd te snel leeg. Dat we steeds meer verwachten van onze telefoons vergeten we voor het gemak vaak. Hoe groter het scherm, hoe meer apps en sensoren erop draaien, hoe sneller het ding leeg is. Batterijen worden wel degelijk beter. Op de batterij van een iPhone 6 zou een Nokia 3310 zomaar eens een paar maanden mee kunnen gaan, in plaats van de week waar de houders van zo’n stokoude telefoon nu trots mee pronken.

Misschien zit de oplossing voor batterij-frustratie ook wel niet in de batterij zelf, maar in het opladen.

Het is mogelijk om elektriciteit via de lucht over te brengen, schreef Nikola Tesla al in 1904. Hij had nog geen bewijs voor die theorie, maar honderd jaar later was dat bewijs er wel. Al in 2007 werd op de Consumer Electronics Show, een grote beurs over consumentenelektronica in Las Vegas, gedemonstreerd hoe licht kon branden op door de lucht ‘verzonden’ elektriciteit. Een chip in de lamp kon door een hotspot uitgezonden elektromagnetische straling opvangen en omzetten in licht.

Vergelijk het met internet. Je kunt een netwerkkabel in je computer stoppen, maar je kunt die netwerkkabel ook in een router stoppen die een wifi-signaal in je huis verspreidt. Zoals we nu overal wifi hebben, thuis, op het werk, in de McDonalds, zouden er ook overal hotpots kunnen zijn die automatisch je apparatuur opladen.

Ik begrijp niet dat Apple, Samsung en de andere grote jongens niet al hun onderzoeksbudget in zulke technologie steken. Als ik me met een Nexus 5 nooit meer zou hoeven te te bekommeren om de batterij, kíjk ik voor een nieuwe telefoon niet eens meer naar de iPhone. De andere specs zijn in één klap irrelevant.

    • Laura Wismans