Waar beleg je eigenlijk in?

Het verhaal achter Alibaba is een waar sprookje. In enkele jaren is dit bedrijf gegroeid naar een omzet die groter is dan de gezamenlijke omzet van Amazon en eBay. De beursgang betreft slechts een klein deel van de aandelen. Volgens voorlopige berichten zijn die aantrekkelijk geprijsd. Geen wonder dat beleggers in de rij staan. Maar er zijn ook minder mooie kanten aan het verhaal. Alibaba geeft weinig inzicht in de bedrijfsvoering. Een groter probleem is de ‘corporate governance’. Beleggers in Alibaba kopen een aandeel in een ingewikkelde structuur via de Kaaiman Eilanden. En verwerven zeker geen zeggenschap in de bedrijfsvoering. De beslissingsbevoegdheid ligt bij 27 ‘partners’, van wie Jack Ma en Joe Tsai de belangrijkste zijn. In 2011 werd zonder medeweten van grootaandeelhouders Softbank en Yahoo het zeer rendabele betalingssysteem AliPay uit de onderneming gehaald. Sesam, sluit u?