Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Terugkijken: Jeremy Paxman bij College Tour levert vuurwerk op (en lol)

Still uit College Tour

Jeremy Paxman staat bekend als de meest gevreesde interviewer aan de andere kant van het Kanaal. Zet hem dus in College Tour neer en het levert vuurwerk op. Paxman sprak bij Twan Huys over zijn depressie, het misbruikschandaal rondom Jimmy Saville en bunga bunga.

We kennen hem als de man die voor Newsnight menig geïnterviewde verbaal sloopte door zijn vasthoudende en felle stijl van interviewen. Hij vroeg aan Berlusconi of het waar was dat hij Angela Merkel voor een unf*ckable lardass uitmaakte, noemde Russell Brand een trivial man en heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat veel politici na afloop van een interviewsessie stilletjes moesten huilen. Denk aan toenmalig minister Michael Howard in 1997 die twaalf (!) keer dezelfde vraag kreeg:


Gisteravond was Jeremy Paxman te gast in College Tour, waar hij in gesprek ging met Twan Huys en vragen beantwoordde uit het publiek. Over objectiviteit, bijvoorbeeld:

Ik heb het liever over rechtvaardigheid (…) Mijn meningen zijn net zo incoherent als die van ieder ander. En ik heb het recht niet om mijn meningen op te dringen aan het publiek.

Of over Silvio Berlusconi, die Paxman ondanks de vraag over Merkel (‘voor iemand die amper Engels spreekt begreep hij die vraag heel goed’) uitnodigde om de bunga bunga-kamer te zien, waar de voormalig premier van Italië zijn beruchte feestjes hield:

“Het leek meer op een eetkamer. Erg teleurstellend, eigenlijk.”

Fel werd het zodra de vragen over het misbruikschandaal rondom BBC-presentator Jimmy Saville gaan, die honderden kinderen misbruikte met medeweten van de BBC. Een item van Newsnight waarin voor het eerst een slachtoffer over Saville’s praktijken vertelde, werd niet uitgezonden om ‘redactionele redenen’. Paxman begrijpt nog steeds niet waarom dat gebeurde. Huys stelde hem de vraag of hij met zijn 23 dienstjaren geen invloed had op die beslissing?

“Daar zou ik niet op rekenen, vriend.”

Een heftige discussie volgde over hoeveel invloed een presentator kan hebben op de inhoud van een programma.


Toch, ondanks de felheid die dat deel van de aflevering kenmerkte, heeft Paxman aan het einde van het programma een simpele en positieve boodschap voor het publiek:

“We zijn hier maar één keer, dus laten we lol hebben.”

Dat moet in de volgende uitzending ook wel goed komen: dan is Jerry Springer te gast.