Spring, rol, trek, duw

Een van de grootste fitnesstrends van nu heet bodyweight training: krachtoefeningen zonder sportschoolapparaten waarbij je eigen lichaamsgewicht alle weerstand biedt. Ideaal dus voor de huis-tuin-en-keukensporter. Nieuw zijn die oefeningen niet, het gaat om klassiekers als sit-ups, push-ups, pull-ups, squats, dips, planks en niet te vergeten: de beruchte burpee (een helse combinatie van squat, push-up en sprong). Bodyweight training sluit overigens perfect aan bij een andere fitnesshit: functional training, oefeningen die de spieren versterken die je in het dagelijks leven veel gebruikt voor bijvoorbeeld tillen, bukken, zitten en rennen.

Om de moeilijkheidsgraad te verhogen kunnen er wel kleine – vaak heel betaalbare – attributen bij gebruikt worden. Een gymstick bijvoorbeeld: een stok met twee stretchbanden. Vergelijkbaar met de suspension trainer: twee elastieken banden die je aan het plafond bevestigt en die extra weerstand bieden bij squats en kniebuigingen. Met een medicine ball tussen je voeten maak je leg lifts een stuk zwaarder, tijdens kniebuigingen kunnen kettleballs worden vastgehouden. Voor de echte krachtpatsers zijn er powerbags: rugzakken gevuld met zand.