Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Review stamcel-studie gelekt

Weer ophef over de experimenten van de Japanse onderzoekster Haruko Obokata met STAP-cellen, stamcellen die uit gewone lichaamscellen ontstonden door een zuurbadje. Deze week lekten de peer review-beoordelingen van het frauduleuze onderzoek uit. Het begon met een bericht op de site Retraction Watch die de afwijzende peer review van Science openbaar maakte. De volgende dag publiceerde de nieuwsredactie van Science een fax met de initiële peer review van Nature, gedateerd op 4 april 2013. Dat was pikanter, want Nature publiceerde het onderzoek uiteindelijk in januari 2014.

De drie anonieme reviewers van Nature plaatsen serieuze kanttekeningen bij het onderzoek van Obokata en vragen om aanvullend onderzoek. Een van hen heeft het over een „magische” benadering. Waarom het blad het onderzoek later met slechts kleine wijzigingen alsnog publiceerde blijft onduidelijk.