PSV en Feyenoord verrassend onderuit in Eredivisie

Kenneth Vermeer stond vanavond voor het eerst onder de lat bij Feyenoord. Foto ANP via EPA

PSV en Feyenoord hebben vanavond verrassende nederlagen geleden in de Eredivisie. PSV ging op bezoek bij PEC Zwolle met 3-1 onderuit, terwijl Feyenoord in de eigen Kuip zijn meerdere moest erkennen in Willem II: 1-2.

Voor PSV was het de eerste nederlaag van het seizoen, na vier overwinningen op rij. PSV moet nu de koppositie delen met de ploeg van trainer Ron Jans. Beide clubs hebben twaalf punten uit vijf duels. PSV heeft een beter doelsaldo.

De nederlaag was niet eens de enige domper voor PSV in het IJsseldelta Stadion. Al na achttien minuten moest de ploeg verder zonder Memphis Depay. De sterspeler viel uit met een liesblessure waarvan de ernst nog onduidelijk is.

Zwolle zette al vroeg druk op PSV

PSV stond in Zwolle vanaf het begin onder druk, maar kwam vanuit het niets toch op voorsprong. Luuk de Jong verzilverde na een halfuur spelen een penalty, die werd toegekend na een domme handsbal van Joost Broerse. Een blunder van Jeroen Zoet bracht Zwolle nog voor rust langszij. Een niet al te krachtige inzet van Jesper Drost verdween via de vuisten van de doelman in het net.

Na een uur spelen revancheerde Broerse zich voor zijn fout in de eerste helft. De verdediger schoot schitterend raak uit een vrije trap. PSV leek vervolgens weer op gelijke hoogte te komen, maar De Jong bleek op het moment van koppen net buitenspel te hebben gestaan. Aan de andere kant gooide Ben Rienstra op fraaie wijze de wedstrijd in het slot.

PSV en Zwolle kunnen morgen nog gezelschap krijgen aan kop van de ranglijst. Bij een uitzege op SC Cambuur komt ook Groningen na vijf wedstrijden op twaalf punten.

Zwalkend Feyenoord pijnlijk onderuit in Kuip

Voor Feyenoord was de verliespartij de tweede nederlaag van dit seizoen. Frank van der Struijk en oud-Feyenoorder Samuel Armenteros bezorgden de Rotterdammers het pijnlijke verlies.

Debutant Kazim Richards scoorde een kwartier voor tijd de aansluitingstreffer, nadat Willem II na 23 minuten al een 2-0 voorsprong had genomen. Net als Richards verdedigde Kenneth Vermeer ook voor het eerst de Feyenoord-kleuren. Karim El Ahmadi maakte zijn rentree na twee jaar bij Aston Villa.

De snelle voorsprong van Willem II was niet onverdiend te noemen. Van der Struijk rondde na acht minuten knap een voorzet van Armenteros af, terwijl Feyenoord weinig wist te creëren. De Zweedse aanvaller sloeg even later zelf toe, nadat Terence Kongolo zich simpel in de luren had laten leggen door Terrel Ondaan.

Pas na het doelpunt van Richards leek Feyenoord in een punt te gaan geloven. De Engelse Turk kwam zelf met een schitterende omhaal dicht bij de gelijkmaker. Elvis Manu (redding Feyenoord-huurling Kostas Lamprou) en invaller Jens Toornstra (paal) kwamen ook nog in de buurt van de 2-2, maar Willem II ging uiteindelijk verdiend met de zege aan de haal.

Met de overwinning maakte de Tilburgers een eind aan een bijzondere recordreeks. Willem II had voor zaterdagavond 47 uitduels in de Eredivisie op rij niet weten te winnen. De laatste zege dateerde van 1 november 2009, toen RKC Waalwijk met 1-0 aan de kant werd gezet.

Feyenoord wacht nog altijd op zijn eerste thuiszege dit seizoen. De ploeg van Fred Rutten won alleen op bezoek bij ADO Den Haag. De Rotterdammers staan met vijf punten dertiende. Willem II heeft een punt meer en bezet de tiende plek.

De wedstrijdverslagen zijn afkomstig van persbureau Novum.

    • Pim van den Dool