Plasterk op de achterbank is beste politieke foto van het jaar

Fotograaf David van Dam met zijn winnende foto op de achtergrond. Foto ANP / Remko de Waal

NRC-fotograaf David van Dam heeft de Prinsjesfotoprijs gewonnen voor zijn foto van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) op de achterbank van zijn dienstauto. De prijs voor de beste politieke foto van het parlementaire jaar werd dit jaar voor het eerst uitgereikt.

De foto van Van Dam, die als freelance fotograaf verbonden is aan NRC, biedt volgens de jury een ‘inkijk in het politieke klimaat’. “Een veelzeggend moment als ontknoping van een typisch Haags - want langdurig - debat”, aldus de jury.

Twitter avatar wouterdriessen Wouter Driessen Politieke foto wint Prinsjesfotoprijs: Plasterk in zijn dienstauto na
het NSA-debat door David van Dam. http://t.co/E2sli6yr6k

De jury, onder voorzitterschap van oud parlementair journalist en oud-chef foto van De Volkskrant Bert Verhoeff, schrijft hier verder over in het juryrapport:

“Wie hier behalve de weg, ook de regels van het spel kent, kan mooie foto’s maken. Behalve de twee voornoemde eigenschappen is een derde kwaliteit nodig die steeds zeldzamer wordt: tijd. Hoewel parlementaire fotografie een vorm van ‘snelle’ nieuwsgaring is, is de fotografie die zich weet te onderscheiden vaak typisch een vorm van ‘slow journalism’. Die geduldige vorm van fotojournalistiek, het resultaat van veel wachten en rondhangen in de wandelgangen is hiermee beloond gebleken.”

Op de andere vier genomineerde foto’s stonden onder anderen PVV-leider Geert Wilders die een persconferentie geeft en premier Mark Rutte die Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg een handkus geeft.

Van Dam kreeg zijn prijs, 2500 euro en een oorkonde, vandaag uit handen van Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol. De Prinsjesfotoprijs is onderdeel van het Prinsjesfestival, dat dat voorafgaand aan Prinsjesdag plaatsvindt. In het oude centrum van Den Haag zijn tot dinsdag verschillende evenementen, waaronder een Prinsjesbal, een Prinsjesmarkt en een Prinsjesborrel.

    • Marije Willems