Omstreden burgemeester Toronto doet stap terug wegens tumor

Burgemeester Ford geeft zijn poging op om te worden herkozen. Zijn oudere broer neemt zijn kandidatuur over.

De omstreden burgemeester van Toronto, Rob Ford, heeft vrijdag wegens een tumor op het laatste moment zijn campagne voor herverkiezingen opgegeven, maar in zijn plaats zijn broer naar voren geschoven als kandidaat-burgemeester en geregeld dat een neef zich terugtrok als kandidaat-gemeenteraadslid, zodat hij zelf in de raad kan komen.

De 45-jarige Ford was in opspraak gekomen door een aantal vulgaire uitspraken en door alcohol- en drugsmisbruik (crack en cocaïne). Hij gaf vrijdag gezondheidsproblemen op als reden om zich terug te trekken uit de burgemeestersrace. Woensdag werd bekend dat hij een darmtumor heeft – preciezere informatie hierover wordt binnen een week verwacht.

Rob Ford, populair bij veel lager-opgeleide kiezers, maakte zijn besluit een paar minuten voor de sluiting van de kandidaatstelling bekend. De lokale verkiezingen in Toronto, de grootste stad van Canada, staan gepland voor 27 oktober.

De verkiezingen werden algemeen gezien als een referendum over Ford, die in 2010 aantrad als burgemeester en strijd tegen verspilling en tegen belastingverhoging beloofde. Ondanks een reeks schandalen weigerde hij af te treden. Hij had wel in mei en juni verlof genomen voor behandeling in een ontwenningskliniek.

Zijn vier jaar oudere broer Doug Ford, minder charismatisch maar ook minder grillig, neemt nu zijn plaats als kandidaat-burgemeester over. Doug Ford, een zakenman, was campagneleider voor zijn broer. Hij zat de afgelopen vier jaar in de gemeenteraad.

In peilingen stond Rob Ford op een tweede plaats, met 28 procent van de ondervraagde kiezers achter zich. Koploper is de conservatieve politicus John Tory, die op 40 procent staat. De linkse kandidaat Olivia Chow staat op 21 procent.

Fords neef Michael heeft zijn plaats op de kandidatenlijst voor de gemeenteraad afgestaan aan zijn oom. Hij probeert nu in de onderwijsraad van de stad gekozen te worden. (Reuters)