Oeganda neemt maatregelen na waarschuwing voor terreuraanslag

Oegandese soldaten vechten in Somalië mee in de strijd tegen de terreurbeweging Al Shabaab.
Oegandese soldaten vechten in Somalië mee in de strijd tegen de terreurbeweging Al Shabaab. Foto AP / Tobin Jones

De Oegandese autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen rond hotels en openbare plaatsen aangescherpt nadat het land waarschuwingen had gekregen over een op handen zijnde terreuraanval in het centrum van hoofdstad Kampala. Dat heeft de Oegandese politie vanavond bekendgemaakt.

Politiewoordvoerder Fred Enanga zei volgens persbureau Reuters dat de politie het aantal patrouilles in de hoofdstad, grote steden en “andere kwetsbare plekken” opvoert. De maatregelen volgen op een waarschuwing die de Amerikaanse ambassade in het land vanmiddag deed uitgaan. De VS adviseerden daarin Amerikaanse burgers vanavond en vannacht binnen te blijven omdat zij van de Oegandese autoriteiten informatie hadden gekregen dat er mogelijk een terreuraanslag in Kampala gaat plaatsvinden.

Op de website van de ambassade staat sinds vanmiddag dat militanten van de Somalische terreurbeweging Al Shabaab mogelijk een aanslag willen plegen. De VS proberen naar eigen zeggen in te schatten wat de militanten van plan zijn en of ze nog op vrije voeten zijn. De aanbeveling is dat Amerikanen beter binnen kunnen blijven om de autoriteiten de kans te geven maatregelen te treffen.

Twitter avatar usmissionuganda U.S. Mission Uganda All U.S. citizens are advised to stay at home or proceed to a safe location. Shelter-in-place and await further guidance.
Twitter avatar usmissionuganda U.S. Mission Uganda UPDATE: Investigation continues into what appears to have been planned attack. Urge all possible caution. No specific target known.
Twitter avatar usmissionuganda U.S. Mission Uganda UPDATE: Ugandan authorities have increased security at key sites, including Entebbe International Airport.

Oeganda steunt strijd tegen Al Shabaab in Somalië

Al Shabaab, een moslimextremistische organisatie met banden met Al-Qaeda, heeft bezworen de dood van haar leider te wreken. Die kwam vorige week om het leven door een Amerikaanse luchtaanval. Oeganda is de afgelopen jaren geregeld het doelwit van Al Shabaab geweest omdat het Oegandese leger in Somalië betrokken is bij de strijd tegen de terreurgroep.

    • Pim van den Dool