Nieuwste peilingen Schotland geven sterk wisselend beeld

Een vrouw passeert een vlag van het 'nee'-kamp tijdens een manifestatie in Edinburgh. Foto Reuters / Dylan Martinez

Een nieuwe reeks opiniepeielingen, die vanmiddag en vanavond werden gepubliceerd, geven een zeer diffuus beeld van de vraag of de voor- of tegenstanders van onafhankelijkheid voor Schotland aan de winnende hand zijn. Vandaag werd er volop campagne gevoerd door de voor- en tegenstanders in wat het laatste weekend voor het referendum van donderdag is.

Twee peilingen geven de tegenstanders van onafhankelijkheid een flinke marge. Een peiling die de krant The Observer vanavond publiceerde, geeft het ‘nee’-kamp Better Together een voorsprong van zes procentpunt: 53 procent is tegen onafhankelijkheid, 47 procent voor. In de peiling die onderzoeksbureau Survation vanmiddag publiceerde is de marge nog iets groter: 54 procent is daarin tegen.

Een tweetal andere peilingen geven opvallend genoeg een totaal ander beeld. De jongste peiling van onderzoeksbureau Panelbase geeft de tegenstanders nog maar een hele kleine marge: 51 procent tegen, 49 procent voor. De nieuwste peiling van The Sunday Times geeft de ja-campagne een ruime voorsprong: 54 procent van de Schotten zou voor onafhankelijkheid zijn en 46 procent tegen.

Cameron naar Schotland om ‘nee’-kamp te steunen

De campagne rond het referendum kreeg vorig weekend een hevige dynamiek toen de voorstanders van onafhankelijkheid voor het eerst een kleine meerderheid kregen in de peilingen. De Britse regering herhaalde daarop dat Schotland nieuwe bevoegdheden krijgt als er komende donderdag ‘nee’ wordt gestemd. De Britse regering herhaalde dat Schotland nieuwe bevoegdheden krijgt als er op 18 september ‘nee’ wordt gestemd. Premier Cameron reisde woensdag naar Schotland af om de ‘nee’-campagne te ondersteunen.

Het ‘nee’-kamp kreeg de afgelopen dagen ook steun uit de hoek van de banken. Lloyds Bank, Royal Bank of Scotland en Standard Life waarschuwden dat zij na een ‘Yes’ een deel van hun werk naar Londen verhuizen. Dat zou een klap zijn voor de Schotse financiële sector. Verzekeraar Standard Life beheert voor zes miljoen klanten meer dan 250 miljard pond aan activa, waarvan een groot deel aan pensioenen. Er werken 5.500 man.

    • Pim van den Dool