Nieuwe getuige justitie legt verklaringen af over Holleeder

Voor het eerst sluit justitie een deal in een hoger beroep, met een man die 30 jaar cel kreeg .

Het Openbaar Ministerie heeft een deal gesloten met een man die de afgelopen vijftien jaar een belangrijke rol heeft gespeeld bij liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. De nieuwe kroongetuige, Fred R., heeft verklaringen afgelegd over de rol van Willem Holleeder.

„Het strafrechtelijk onderzoek naar de rol van Holleeder bij liquidaties loopt nog altijd”, zegt landelijk hoofdadvocaat-generaal Hugo Hillenaar van het Openbaar Ministerie. „Ook in die zaken legt de nieuwe kroongetuige verklaringen af.”

De deal met Fred R. is opmerkelijk. Hij werd in 2013 door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot dertig jaar cel voor zijn rol bij een aantal liquidaties. Door te verklaren over anderen in het criminele circuit krijgt Fred R. vijftien jaar strafkorting. In ruil daarvoor heeft hij, bevestigt Hillenaar, verklaringen afgelegd tegen twee andere hoofdverdachten die opdracht zouden hebben gegeven voor moorden in de onderwereld: Dino S. en Ali A.

Fred R. kreeg zijn straf voor zijn rol als organisator van de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl. Van der Bijl, een oude vriend van Willem Holleeder, hielp hem onder meer bij de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken in de jaren 80. Vlak voor zijn dood in 2006 heeft Van der Bijl belastende verklaringen over Holleeder afgelegd bij de politie.

Het is voor het eerst dat het Openbaar Ministerie een kroongetuigendeal sluit in een hoger beroep. In de eerste aanleg van het proces, bekend geworden als het ‘liquidatieproces’, stonden elf verdachten terecht voor zeven huurmoorden in de Nederlandse onderwereld en diverse pogingen daartoe.

Justitie in Amsterdam bevestigt een „aantal nieuwe onderzoeken” te zijn begonnen naar aanleiding van de verklaringen van Fred R. Volgens een betrokken advocaat wordt opnieuw onderzoek gedaan naar de moord op Cor van Hout. Deze Heinekenontvoerder werd in 2003 vermoord. De zaak werd nooit opgelost. Voormalig vriend en mede-ontvoerder Willem Holleeder is vaak genoemd als mogelijke opdrachtgever van die moord.

    • Jan Meeus
    • Enzo van Steenbergen