Opinie

    • Merlijn Kerkhof
    • Gijsbert van Es

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Wordt je baby homo? Dan mag je ’m aborteren.

Iedere dag worden massaal ongeboren kinderen met een afwijking preventief geruimd. Veel aanstaande ouders zitten namelijk helemaal niet te wachten op een kindje met Down of een andere hinderlijke aandoening. Ook zijn er veel ouders die het niet op prijs zouden stellen als blijkt dat hun kind homoseksueel is. We kunnen aan de hand van de vrucht al bijna de hele toekomst van het kindje voorspellen, binnenkort zullen we ook de geaardheid kunnen achterhalen. Mogen moeders hun homovruchtje dan lozen? Tuurlijk, baas in eigen buik! Anders zitten ze er maar hun hele leven mee opgescheept, en daar wordt niemand gelukkig van.

Stelling: De koning heeft de verkeerde rol op Prinsjesdag.

De Haagse elite heeft vorig jaar, bij de troonswisseling, een kans gemist. We hadden moeten ophouden de troonrede te laten voorlezen door de koning(in). Het staatshoofd was natuurlijk van harte welkom gebleven in de Ridderzaal, met z’n hele operettevereniging van koetsen en paarden. Best geinig om te zien. Maar namens ‘de regering’ het woord voeren, en zo de indruk in stand houden dat je – daar lekker op je troon, letterlijk en figuurlijk – hoger zit dan de volksvertegenwoording, dát valt niet langer te pruimen. Laat de koning keurig op de eerste rij bij het volk plaatsnemen, mondje dicht, en laat Mark Rutte zijn eigen praatjes verkopen. Zou voor de koning zelf ook beter zijn. Een volwassen volk misbruikt hem niet als buikspreekpop.

Stelling: Bløf moet onze sinterklaasliedjes herschrijven.

Ja ja, de bekende sinterklaasliedjes zijn aan revisie toe. Zoals kerkelijke liedboeken eens in de zoveel tijd worden aangepast om aan te sluiten bij de nieuwste dogma’s, worden nu alle racistische clichés over Zwarte Piet uit de liedteksten verbannen. Paul Passchier (nooit van gehoord) en Thedo Keizer (ook nooit van gehoord) moeten dit klusje klaren. Waarom vragen ze voor zoiets belangrijks geen artiesten van formaat? Had dan toch gewoon Bløf benaderd. Dan zou een regel als ‘Ook al ben ik zwart als roet, ’k meen het toch goed’ veranderen in ‘Hier in de zak, de Zeeuwse zak’. Beter toch? Wij snakken naar Sinterklaashits als ‘Alles is Pietje’, ‘Blauwe Piet’ en ‘Zwarter dan ik hebben kan’. Dan krijgt het Sinterklaasfeest eindelijk die poëtische gelaagdheid die het verdient.

Stelling: Het is geen nieuws dat André Hazes is gepijpt door zijn schoonmoeder.

Het heeft afgelopen week dan ook niet in deze krant gestaan. Wel staat het in een nieuwe, vette Dré-bio van diens ex-manager Jos van Zoelen. Bij nrc.next beschouwen we iets pas als een publicabel nieuwsfeit als we bevestiging hebben gekregen van een tweede bron. En die hebben we niet gevonden.

en Merlijn Kerkhof

    • Merlijn Kerkhof
    • Gijsbert van Es