Kerry: Egypte heeft sleutelrol in strijd tegen Islamitische Staat

Kerry zei vanmiddag op een persconferentie in Kairo dat Egypte een belangrijke rol heeft in de strijd tegen de Islamitische Staat.
Kerry zei vanmiddag op een persconferentie in Kairo dat Egypte een belangrijke rol heeft in de strijd tegen de Islamitische Staat. Foto AFP / Brendan Smialowski

Egypte ligt in de frontlinie van de oorlog tegen het terrorisme en heeft daarom een sleutelrol in de strijd tegen de Islamitische Staat in Irak en Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vanmiddag gezegd tijdens een bezoek aan Kairo.

De Egyptische hoofdstad was de laatste bestemming die Kerry aandeed tijdens zijn rondreis door het Midden-Oosten, die een aantal dagen heeft geduurd. Doel van de reis was het verwerven van steun onder Amerika’s Arabische bondgenoten voor Obama’s strategie om de terroristen van de Islamitische Staat aan te pakken. De president maakte woensdag bekend dat de VS en zijn bondgenoten hun strijd tegen IS de komende tijd gaan opvoeren.

Kerry sprak vanmiddag in Kairo onder anderen met de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi. Hij stelde dat Egypte in de frontlinie van de oorlog tegen het terrorisme ligt vanwege de activiteiten van jihadistische groeperingen in de Sinaïwoestijn. Extremisten reizen volgens experts via de Sinaï door naar Syrië om daar mee te vechten met IS. Daarom heeft Egypte een sleutelrol te spelen in de strijd tegen IS, zo zei Kerry. Wat Kairo precies gaat bijdragen aan de strijd is overigens nog onduidelijk.

‘Eerlijk gesprek’ over mensenrechtensituatie

Naast de aanpak van IS was ook de mensenrechtensituatie in Egypte in Kairo onderwerp van gesprek tussen Kerry en Sisi. Volgens Kerry had hij een “eerlijke discussie” met de Egyptische president over de mensenrechtensituatie in het land, die volgens mensenrechtenorganisaties het afgelopen jaar ernstig verslechterd is. Zo heeft de regering van Sisi de Moslimbroederschap keihard aangepakt sinds het leger in juli vorig jaar president Morsi van de Moslimbroederschap uit de macht zette.

Door de repressie van Sisi’s bewind is de relatie tussen Washington en Kairo het afgelopen jaar bekoeld geraakt, hoewel Amerika weer milder lijkt nu de VS en Egypte met de strijd tegen IS weer een belangrijk gezamenlijk strategisch doel hebben. Kerry beweerde vanmiddag echter dat er geen verband bestaat tussen deze twee zaken. “De VS zullen hun zorgen over de mensenrechten nooit verzwijgen ten faveure van andere doelen”, aldus Kerry.