Joost Luiten verliest terrein op KLM Open

Spanjaard Pablo Larrazábal neemt de leiding na baanrecord op de Kennemer in Zandvoort; zeven Nederlanders gaan door in het weekeinde

Titelverdediger Joost Luiten begint het weekeinde van de KLM Open met een achterstand van vijf slagen op de nieuwe leider van het veld, de Spanjaard Pablo Larrazábal.

Luiten liep een moeizame tweede ronde in Zandvoort, nadat hij het toernooi donderdag zo voortvarend was begonnen met vijf slagen onder de baannorm. Vrijdag boekte hij onder schitterende weersomstandigheden op de Kennemer geen enkele vooruitgang. Dankzij drie bogeys – tegenover drie birdies – ging de titelverdediger regelmatig mokkend en hoofdschuddend over de baan.

De publiekslieveling zakte met zijn ronde van 70 slagen (par) van de eerste naar de gedeelde zevende plaats. „Natuurlijk had ik na vandaag liever iets dichter bij de leiders gestaan, maar aan de andere kant is er nog niets verloren. Ik heb nog twee dagen om me in de luwte weer omhoog te spelen”, zei Luiten tegenover golf.nl.

Het meeste spektakel kwam vrijdag in de ochtenduren van Pablo Larrazábal. De 31-jarige Spanjaard vermaakte de toeschouwers in de Zandvoortse duinen met een fantastische ronde van slechts 62 slagen, acht onder par. Dankzij negen birdies en een bogey verbrak hij het baanrecord van de Kennemer met één slag. Het oude record van 63 slagen was in handen van zes spelers, onder wie de Brit Simon Dyson, drievoudig winnaar van de KLM Open.

Larrazábal, op dit moment nummer zeventig op de wereldranglijst, begon zijn opmerkelijke ronde met met zes birdies op rij. Achteraf bekende de Spanjaard dat hij zelfs even had gedacht aan een ronde van 59 slagen – nog nooit vertoond op de Europese Tour.

Maar zover kwam het niet. Larrazábal eindigde de tweede dag met een totaalscore van tien slagen onder par. Achter Larrazábal neemt de Fransman Romain Wattel (-8) de tweede plaats in, samen met de Italiaan Edoardo Molinari.

De populaire Spanjaard Miguel Angel Jiménez, die vorig jaar in Zandvoort een play-off om de titel verloor van Luiten, haalde met de hakken over de sloot (par) het weekeinde.

De Nederlanders presteerden goed in de Kennemerduinen. Van de zeventien Nederlanders die aan de start verschenen haalden er zeven de cut. De meest opvallende van hen was de jonge amateur Jeroen Krietemeijer uit Vught. De Brabander was in 2011 het slachtoffer van een zwaar scooterongeluk, maar is helemaal op de weg terug. Hij nestelde zich met level par tussen de beste golfers in Zandvoort.

Veteraan Robert-Jan Derksen (halverwege het toernooi twee onder par) plaatste zich moeiteloos voor het weekeinde van zijn twintigste en laatste KLM Open. „Ik voelde veel druk vandaag”, zei de 40-jarige Derksen, terug in het clubhuis. „Ik wilde per se het weekend halen deze week. Dit is een van de belangrijkste toernooien van het jaar voor mij. Ik wil hier in stijl afscheid nemen.”

Reinier Saxton, bezig aan zijn zevende KLM Open, vervolgt het toernooi eveneens met twee slagen onder par. Voor hem is het de tweede keer dat hij de cut overleeft in het toernooi. Ook Inder van Weerelt (-1), Wil Besseling en Daan Huizing (beiden level par) vielen ook nog net binnen de cut. Vooral voor Huizing, dit jaar debuterend op de Europese Tour, is dat goed nieuws: hij heeft de punten hard nodig om ook volgend jaar nog op de Tour te mogen spelen.

Opvallende afvallers waren er ook: zo verdween de Deen Thomas Björn, Ryder Cup-speler en de hoogst genoteerde op de wereldranglijst (29) in Zandvoort, na twee rondes roemloos uit het toernooi, met vijf slagen boven par. Ook Maarten Lafeber mist het weekeinde. Hij verliet het toernooi met vier slagen boven par.

    • Rob Schoof