Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Taal

Jihadist Jermaine W. leidde een onderwijsorganisatie

Foto ANP / Lex van Lieshout

Jermaine W. vertrok onlangs naar terreurgroep IS. Hij blijkt leider van een stichting voor les in de Arabische cultuur, die deel is van een Goois netwerk.

Jihadganger Jermaine W., die vorige week met zijn gezin naar de Islamitische Staat in Syrië vertrok, is voorzitter van een stichting in Huizen die onder meer Arabische taal en cultuur onderwijst aan kinderen en jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Veiligheidsdiensten hebben W. al sinds 2004 in het vizier vanwege radicale ideeën. Hij is nooit veroordeeld. De stichting Educatief Instituut Arabische Taal en Cultuur heeft tot doel kennis bij jongeren te bevorderen van „zowel de Arabische als Nederlandse taal, kunst en cultuur”, zo blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel.

Het Gooi heeft meer onderwijsorganisaties waarbij mensen met jihadistische sympathieën betrokken zijn. In Hilversum verzorgt een tweede instituut sinds 2009 koranlessen aan 6- tot 16-jarigen. Ook volwassenen kunnen een cursus volgen bij dit Gooisch Educatief Instituut voor de Arabische taal. Officieel gaat het om Arabische taalles, maar uit de folder blijkt dat cursussen gericht zijn op het leren van de Koran en het vergroten van de kennis over de islam.

Oprichter is Abou Hafs, een radicale prediker uit Hilversum. Hij is zelf een van de docenten. In een gezang op YouTube verheerlijkt hij de jihad. Ook voerde hij het woord op een jihadistische betoging. In een gesprek met NRC vorig jaar noemde hij het ontvoeren van westerlingen onder bepaalde omstandigheden „legitiem”.

Lees verder vandaag in NRC Weekend en nrc.next (€).