Jihadist Jermaine W. leidde een onderwijsorganisatie

Jermaine W. vertrok onlangs naar terreurgroep IS. Hij blijkt leider van een stichting voor les in de Arabische cultuur, die deel is van een Goois netwerk.

Jihadganger Jermaine W., die vorige week met zijn gezin naar de Islamitische Staat in Syrië vertrok, is voorzitter van een stichting in Huizen die onder meer Arabische taal en cultuur onderwijst aan kinderen en jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Veiligheidsdiensten hebben W. al sinds 2004 in het vizier vanwege radicale ideeën. Hij is nooit veroordeeld. De stichting Educatief Instituut Arabische Taal en Cultuur heeft tot doel kennis bij jongeren te bevorderen van „zowel de Arabische als Nederlandse taal, kunst en cultuur”, zo blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel.

Het Gooi heeft meer onderwijsorganisaties waarbij mensen met jihadistische sympathieën betrokken zijn. In Hilversum verzorgt een tweede instituut sinds 2009 koranlessen aan 6- tot 16-jarigen. Ook volwassenen kunnen een cursus volgen bij dit Gooisch Educatief Instituut voor de Arabische taal. Officieel gaat het om Arabische taalles, maar uit de folder blijkt dat cursussen gericht zijn op het leren van de Koran en het vergroten van de kennis over de islam.

Oprichter is Abou Hafs, een radicale prediker uit Hilversum. Hij is zelf een van de docenten. In een gezang op YouTube verheerlijkt hij de jihad. Ook voerde hij het woord op een jihadistische betoging. In een gesprek met deze krant vorig jaar noemde hij het ontvoeren van westerlingen onder bepaalde omstandigheden „legitiem”.

De organisaties zouden volgens bronnen deel uitmaken van een Goois netwerk waartoe ook een aantal gezinnen behoren die onlangs naar Syrië afreisden of ervan verdacht werden dit van plan te zijn. Zes kinderen van twee gezinnen uit Huizen werden eind vorige maand onder toezicht geplaatst omdat hun ouders zich in de Islamitische Staat in Syrië zouden willen vestigen. Maandag oordeelde de rechter dat hier niet genoeg bewijs voor is. Een Hilversums gezin met vier kinderen reisde onlangs naar Syrië. Niet bekend is of de kinderen van deze ‘jihadgezinnen’ op les zaten bij de organisaties.

Het netwerk rond Abou Hafs is betrokken bij diverse moslimactivistische platforms, zoals hulporganisatie World Wide Relief en het Platform Bewust Moslim. Deze clubs organiseerden in december een lezing in Utrecht waarin de radicale imam Abdul-Jabbar van de Ven een haatpreek hield over shi’ieten. De voorzitter van World Wide Relief is volgens bronnen familie van het 15-jarige meisje Moezdalifa uit Hilversum, dat onlangs op jihad ging naar Syrië. Toen ze werd aangehouden in Duitsland, bracht World Wide Relief een verklaring naar buiten van de familie waarin de school van het meisje de schuld kreeg. Volgens de stichting werd Moezdalifa op school gepest vanwege haar hoofdsluier.

De stichting uit Huizen was vrijdag onbereikbaar voor commentaar. Abou Hafs ontkent op Facebook dat hij iets te maken heeft met de jihadgezinnen. De woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt dat over specifieke organisaties of personen geen mededelingen worden gedaan.