‘Islamitische Staat onthoofdt Britse hulpverlener David Haines’

Een screenshot uit de video waarin te zien is hoe David Haines wordt onthoofd.
Een screenshot uit de video waarin te zien is hoe David Haines wordt onthoofd.

De Islamitische Staat heeft de Britse hulpverlener David Haines geëxecuteerd. Dat is te zien op een video die de islamitische groepering vanavond heeft gepubliceerd, meldt terrorismemonitor SITE. Haines is na de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff de derde westerling die door IS is onthoofd.

Twitter avatar siteintelgroup SITE Intel Group Islamic State releases video showing beheading of British aid worker David Haines

Haines, die werkzaam was bij de Franse organisatie Acted en in maart vorig jaar in Syrië werd ontvoerd, was te zien aan het einde van de laatste onthoofdingsvideo die IS publiceerde, die van Sotloff. De jihadist van IS die in de video’s figureert dreigde in die video Haines te onthoofden als de Britse premier Cameron zijn steun aan de Amerikaanse luchtaanvallen op IS in Irak niet zou intrekken. In de onthoofdingsvideo van vanavond, waarvan de echtheid nog niet officieel is bevestigd, leest Haines de volgende verklaring voor die direct is gericht aan Cameron:

“My name is David Cawthorne Haines. I would like to declare that I hold you, David Cameron, entirely responsible for my execution. You entered voluntarily into a coalition with the United States against the Islamic State, just as you’re predecessor, Tony Blair, did. Following a trend amongst our British Prime Ministers who can’t find the courage to say no to the Americans. Unfortunately, it is we, the British public, that will in the end pay the price for our Parliaments selfish decisions.”

Jihadist noemt Cameron ‘obedient lapdog’

In het vervolg van de video zegt de jihadist, vermoedelijk dezelfde man als uit de eerste twee video’s, dat Haines de prijs betaalt voor het beleid van Cameron:

“This British man has to pay the price for your promise, Cameron, to arm the Peshmerga against the Islamic State. Ironically, he has spent a decade of his life serving under the same Royal Air Force that is responsible for delivering those arms. Your evil alliance with America which continues to strike the Muslims of Iraq and most recently bombed the Haditha Dam will only accelerate your destruction. And playing the role of the obedient lapdog, Cameron, will only drag you and your people into another bloody and unwinnable war.”

Aan het einde van de nieuwste video laat IS een volgende gijzelaar zien, de Brit Alan Henning. Hij is nu de volgende westerling die door de groepering onthoofd dreigt te worden. De jihadist zegt in de video letterlijk: “If you, Cameron, persist in fighting the Islamic State, then you, like your master Obama, will have the blood of your people on your hands.”

Twitter avatar RamiAlLolah Rami(ط) #BreakingNews #ISIS threatens to execute another British citizen named Alan Henning. #Iraq #Syria #UK http://t.co/79MDmTA3lT

De onthoofdingsvideo van Haines komt op de dag dat bekend werd dat de familie van Haines de gijzelaars gisteren heeft opgeroepen contact op te nemen.

Kans klein dat Cameron zich laat beïnvloeden

De Britse regering verklaarde eerder dat het dreigement om Haines te onthoofden geen enkele invloed zal hebben op haar beleid jegens de Islamitische Staat. De regering-Cameron sluit niet aan dat Groot-Brittannië gaat meedoen met de luchtaanvallen op doelen van IS in Irak. Cameron zei over de dreigementen van IS:

“Ons verzet tegen IS gaat door, in binnen- en buitenland. Als ze denken dat we worden verzwakt door hun dreigementen, dan hebben ze het mis. Het heeft zelfs het tegenovergestelde effect. We worden vastberadener in de verdediging van onze normen en waarden, de vrijheid en de democratie. Wat er nu met deze twee gijzelaars is gebeurd en wat er in de toekomst nog kan gebeuren is volkomen weerzinwekkend en barbaars en deze mensen moeten begrijpen dat we ons niet laten afbrengen van ons doel om terrorisme te verslaan.”

Hoewel de onthoofdingsvideo’s tot nu toe geen beleidswijzigingen bij de Amerikaanse en Britse regeringen teweeg lijken te brengen, zijn de video’s wel effectief als het gaat om de beïnvloeding van de westerse publieke opinie, twittert onze correspondent in Amerika Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Wie zich afvraagt waarom #IS onthoofdingsfilmpjes van westerlingen verspreidt: ze zijn helaas een uiterst effectief propagandamiddel. 1/
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Volgens peiling van NBC heeft ruim 90% van de Amerikanen er kennis van genomen. Angstniveau VS ligt hoogst sinds meer dan een decennium. 2/
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Maximaal effect, terwijl IS volgens de CIA nog lang niet in staat is een wereldwijde terreurcampagne als AQ op te zetten. 3/