Goois netwerk verzorgt jihadlessen aan kinderen

Een Goois netwerk van jihadisten verzorgt sinds 2009 Koranlessen aan kinderen en jongeren. Eén van de betrokkenen is Hofstadverdachte Jermaine W., die afgelopen week met zijn gezin vertrok naar de Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Het ‘Gooisch Educatief Instituut voor de Arabische taal’ onderwijst al vijf jaar lang kinderen tussen de 6 en 16 jaar. Ook volwassenen kunnen een cursus volgen. Officieel gaat het om Arabische taalles, maar uit de lesfolder blijkt dat de cursussen gericht zijn op het leren van de Koran en het vergroten van de kennis over de islam.

Oprichter van het instituut is Abou Hafs, een radicale prediker uit Hilversum. In een gezang op YouTube verheerlijkt hij de jihad. Ook voerde hij het woord op een jihadistische betoging. In gesprek met deze krant vorig jaar noemde hij het ontvoeren van westerlingen onder bepaalde omstandigheden „legitiem”. Abou Hafs is zelf een van de docenten.

In het nabijgelegen Huizen is de stichting ‘Educatief Instituut Arabische Taal en Cultuur’ actief. Deze stichting heeft als doel de kennis bij jongeren te bevorderen van „zowel de Arabische als Nederlandse taal, kunst en cultuur”. Voorzitter van de stichting is voormalig Hofstadverdachte en Syriëganger Jermaine W., zo blijkt uit gegevens van de KvK.

De organisaties zouden volgens bronnen deel uitmaken van een Goois netwerk waartoe ook een aantal gezinnen behoren die onlangs naar Syrië afreisden of daarvan werden verdacht. Niet bekend is of de kinderen van deze ‘jihadgezinnen’ op les zaten bij de organisaties.

Het netwerk rond Abou Hafs is betrokken bij diverse moslimactivistische platforms, zoals hulporganisatie World Wide Relief en het Platform Bewust Moslim. Deze clubs organiseerden in december vorig jaar een lezing in Utrecht waarin de radicale imam Abdul-Jabbar van de Ven een haatpreek hield over shi’ieten. De voorzitter van World Wide Relief is volgens bronnen familie van het 15-jarige meisje Moezdalifa uit Hilversum, die onlangs op jihad ging naar Syrië. Toen ze werd aangehouden in Duitsland, bracht World Wide Relief een verklaring naar buiten van de familie waarin de school van het meisje de schuld kreeg.

De stichting uit Huizen was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Prediker Abou Hafs ontkent op Facebook dat hij iets te maken heeft met de Gooise jihadgezinnen.

    • Sheila Kamerman
    • Andreas Kouwenhoven