Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Leger Oekraïne slaat aanval rebellen op vliegveld Donetsk af

Een Oekraïense soldaat rookt een sigaretje terwijl hij op de uitkijk staat in Volnovaha, 60 kilometer van Donetsk.
Een Oekraïense soldaat rookt een sigaretje terwijl hij op de uitkijk staat in Volnovaha, 60 kilometer van Donetsk. Foto EPA / Roman Pilipey

Het Oekraïense leger heeft met succes een aanval van pro-Russische separatisten op het vliegveld van Donetsk afgeslagen. Dat heeft het leger vanmiddag gemeld volgens persbureau AP. Eerder vanmiddag waren er rond het vliegveld, ondanks het staakt-het-vuren tussen regeringsleger en rebellen, geluiden van hevige vuurgevechten te horen.

Verslaggevers ter plaatse meldden vanmiddag dat er boven het vliegveld, dat in tegenstelling tot de stad nog in handen is van het Oekraïense regeringsleger, zwarte rookpluimen te zien waren. De Oekraïense autoriteiten bevestigden vanmiddag dat rebellen gisteravond de aanval op het vliegveld hadden ingezet. Bij daaropvolgende gevechten vielen volgens het leger slachtoffers onder de rebellen.

Twitter avatar rConflictNews Conflict News #Breaking: Large plume of black smoke rising at #Donetsk airport. http://t.co/EJhPtCP87I

‘Oekraïne nog altijd in staat van oorlog’

De Oekraïense premier Jatsenjoek zei vanmiddag dat zijn land nog steeds “in staat van oorlog” is met Rusland. Het doel van de Russische president Vladimir Poetin is om “heel Oekraïne in te nemen”, zei Jatsenjoek op een conferentie met politici en zakenlieden in Kiev:

“Hij kan niet omgaan met het idee dat Oekraïne lid wordt van een grote EU-familie. Hij wil een terugkeer van de Sovjet-Unie.”

Vanochtend reed een tweede konvooi van Russische vrachtwagens Oost-Oekraïne binnen. De vrachtwagens zouden geladen zijn met tweeduizend ton hulpgoederen die bestemd zijn voor slachtoffers van de burgeroorlog in de stad Loegansk. Andrej Lysenko van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad zei vandaag dat het konvooi “illegaal” de grens was overgestoken. Grenswachten en de douane mochten volgens hem niet kijken wat er vervoerd werd. Ook zouden de vrachtwagens volgens Lysenko niet vergezeld worden door vertegenwoordigers van het Rode Kruis. Het Rode Kruis in Moskou bevestigt niet bij het hulptransport betrokken te zijn.

Nieuwe sancties tegen Rusland

De Europese Unie heeft gisteren officieel nieuwe economische sancties tegen Rusland afgekondigd. Doelwit van de sancties zijn onder meer Russische staatsbanken en olie- en defensiebedrijven. De nieuwe sancties zijn bedoeld om de druk op Moskou hoog te houden nu een staakt-het-vuren in Oekraïne stand lijkt te houden. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de nieuwe sancties “absoluut een onvriendelijke stap”. Moskou had eerder al tegenmaatregelen aangekondigd in het geval van nieuwe EU-sancties. Een Russische functionaris zei dat er mogelijk een importverbod voor Europese auto’s komt.

Lees verder op NRC Q: Geldkraan naar Rusland is nu vrijwel dicht