Opinie

    • Marloe van der Schrier

Het weekend van Ruben Hein

Zanger en pianist Ruben Hein (32) heeft een weekend vrij. Dat kan hij wel gebruiken, na een week repeteren met de Britse singer-songwriter Fink.

foto anp

Ruben Hein is net terug uit Londen. Hij repeteerde een week met de Britse singer-songwriter Fink en zijn band. Vanaf oktober gaan ze samen op tournee. „We zaten een week in een kleine zaal, een soort coconnetje, met veel mensen, rook en apparatuur.” Het was repeteren om de laatste schoonheidsfoutjes eruit te halen, want in oktober is het zover. Drie keer een uitverkocht Paradiso, maar ze gaan ook naar Berlijn, Hamburg, Parijs en Londen. „Ik ben erg trots dat ik mee mag doen met deze ervaren gasten en met hen een plaat heb mogen inspelen.” In oktober staat de eerste show in Denemarken gepland. „Stiekem kijk ik wel heel erg uit naar de optredens in Nederland”, zegt Hein.

Met een deel van de band sliep Hein in Zuid-Londen. ’s Avonds gezamenlijk een biertje drinken, een beetje ouwehoeren en Britse films kijken. „We hebben de comedy Hot Fuzz gekeken. Ik kende het niet, maar het was volgens de anderen ‘very British’.” Hein vindt het leuk om te zien dat de muzikanten een hechte groep vormen. Fink gaat altijd met drie man op stap. Zanger Fin Greenall en een drummer en basgitarist. „Ze staan overal gelijk in, ze delen alle lusten en lasten. Als ik zelf speel, staat mijn naam op de poster en ben ik de eindverantwoordelijke. Het is gaaf om dit ook eens mee te maken.”

Hein vindt het heerlijk dat hij dit weekend niet hoeft te spelen. „Lekker bijkomen van de intensieve week. Ik kan weer eens wat in het huishouden doen, m’n vriendin zien, en een bakkie koffie drinken met vrienden.” Vaak mist Hein verjaardagen en feestjes omdat hij in het weekend optreedt. Op zich niet erg, maar des te meer geniet hij van een vrij weekend.

„Never a dull moment”, omschrijft Hein zijn artiestenleven. Soms is het pittig, maar dat hoort er een beetje bij, vindt de zanger. Hij refereert naar afgelopen zomer. Van Lowlands moest de artiest direct door naar zijn eigen studio en vervolgens langs Giel Beelen om zijn nieuwe plaat te promoten. Maar het is het waard, zijn EP Dressed Up kwam op 12 binnen in de Album top 100.

Nu zit Hein een beetje „in between things”. Album net uit, de tour met Fink moet nog beginnen en zijn theatertour die in het voorjaar gepland staat is nog een beetje te ver weg. „Als ik een paar dagen vrij heb duik ik vaak de studio in. Dan ga ik een beetje pielen achter de piano. Dat is eigenlijk het allerleukste.” Maar eerst gaat Hein terug naar z’n biertje. Lachend: „Die staat nu maar dood te slaan.”

    • Marloe van der Schrier