Economie

Het Alibaba van Jack Ma, de transformatie van Transavia

Jack Ma (Ma Yun), Chairman of Alibaba Group, performs in strange cosutumes during a ceremony celebrating the 10th anniversary of Alibaba at a sports center in Hangzhou city, east Chinas Zhejiang province, Thursday, September 10, 2009. Over 20,000 Alibabas employees and their family members attended a ceremony in Hangzhou on Thursday (September 10) to celebrate the companys 10th anniversary.
Jack Ma (Ma Yun), Chairman of Alibaba Group, performs in strange cosutumes during a ceremony celebrating the 10th anniversary of Alibaba at a sports center in Hangzhou city, east Chinas Zhejiang province, Thursday, September 10, 2009. Over 20,000 Alibabas employees and their family members attended a ceremony in Hangzhou on Thursday (September 10) to celebrate the companys 10th anniversary.

Had je geen tijd om al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Het Chinese Alibaba van topman Jack Ma (hierboven tijdens het tienjarig bestaan in 2009) gaat volgende week naar de beurs in New York. Via de verschillende platforms van het bedrijf is echt álles te krijgen, zoals deze tien bizarre koopjes. Alibaba heeft de reputatie vooral interessant te zijn voor (ver)kopers van Chinese spullen. Dat is niet waar. Ook Nederlanders lopen binnen via Alibaba.

2. Air France-KLM kampt met vier problemen. Woensdag kondigde de luchtvaartmaatschappij aan de komende vijf jaar 1 miljard euro in dochtermaatschappij Transavia te investeren. Bram Gräber, de man die de kersverse dochter Transavia Europe gaat leiden, vertelt NRC Q hoe.

3. In ander Nederlands vliegnieuws: NACO is wereldwijd één van de meest vooraanstaande ingenieursbedrijven op het gebied van het ontwerpen van vliegvelden. Ooit groot geworden dankzij het ontwerp van Schiphol, tekent het nu vliegvelden over de hele wereld. Zo ook het nieuwe, grootste vliegveld ter wereld in Mexico.

4. Is Maxi-Cosi te machtig? Wie een kind verwacht, krijgt van het ziekenhuis en de kraamzorg te horen dat hij een Maxi-Cosi moet hebben, in plaats van babyzitje. Het bedrijf uit Helmond heeft bovendien invloed op de voorlichting van VeiligheidNL: dé ‘onafhankelijke’ stichting rondom kinderveiligheid.

5. Dinsdagavond was Apple-avond. Het bedrijf uit Cupertino Californië presenteerde nieuwe producten en diensten. De twee belangrijkste? Betaaldienst Apple Pay, die de nieuwe iPhone 6 moet omtoveren tot een portemonnee, en de langverwachte Apple Watch. Bijzonder detail: het leren bandje van het horloge. Onder de codenaam Iris rolt dat al maanden van de band in het Brabantse Dongen.

6. Veel belangrijke macro-economische data deze week. Goed nieuws op faillissementenvlak gisteren. Dit jaar gaan naar verwachting ‘maar’ 8.500 bedrijven failliet, daarmee doet Nederland het Europees gezien goed. Het CBS presenteerde ook het lijvige rapport ‘De Nederlandse economie 2013’, hier is het in 36 seconden samengevat. Minder conventioneel dan het CBS de stand van de economie raadplegen kan ook, bijvoorbeeld via deze zes alternatieve indicatoren, zoals ondergoedverkoop.

7. Eén op de acht werknemers heeft last van burn-outklachten. En de overheid helpt niet bepaald mee, meldde het SCP donderdag in een nieuw rapport. “Paradoxaal”, is het beleid. NRC Q schift twee open deuren en drie verrassende inzichten uit het onderzoek.

8. Hangt de Nederlandse miljonair graag de filantroop uit? En waar gaat dat geld dan naartoe? Maastricht University onderzocht het schenkgedrag van ruim 700 Nederlandse (multi-)miljonairs.