Hap, 500 badkuipen naar binnen

Illustratie Irene Goede

Wie nemen de grootste happen van de wereld? De vinvissen. Dat zijn een soort walvissen. De bekendste is de blauwe vinvis, het grootste dier ter wereld. Maar je hebt ook de gewone vinvis, en de dwergvinvis, en zo nog een paar. De gewone vinvis, bijvoorbeeld, is 12 tot 25 meter lang. Als hij zijn mond open doet, zou je zo met een vrachtwagen naar binnen kunnen rijden. 500 badkuipen vol water kan hij in één hap naar binnen slokken.

Met die grote bek eet een vinvis hele kleine diertjes, dat is het rare. In hun mond hebben vinvissen geen tanden, maar baleinen. Samen vormen die baleinen een enorme luizenkam. Als de vinvis een reuzenhap water genomen heeft, duwt hij het water door de baleinenkam weer naar buiten. Achter de baleinen blijven kreeftjes hangen die ‘krill’ heten. Vinvissen eten reuzenscheppen krill tegelijk.

Biologen willen alles weten over dat rare happen, maar het is moeilijk om het te onderzoeken. Vinvissen duiken diep. Maar bij de Antarctische dwergvinvis, de meest voorkomende vinvis, gaat het redelijk. Hij leeft bij de Zuidpool en hij is ‘maar’ tien meter lang – met een beetje geluk past hij net bij jullie in de huiskamer.

Moedige biologen uit Amerika zijn in bootjes naar de dwergvinvissen gevaren. Met een lange stok plakten ze zenders op de rug van twee dieren. Die zenders stuurden de hele dag gegevens, over waar de vinvissen waren en hoe diep, en of ze een hapbeweging maakten.

De dwergvinvissen hebben een record gevestigd. Niet het record ‘grootste hap’, daar zijn ze te klein voor. Maar wel het record ‘meeste grote happen’. De dwergvinvissen zwommen onder het ijs, waar veel krill zit. In één uur hapten ze wel 102 keer. Even rekenen: een dwergvinvis hapt 16 badkuipen per hap. Keer 102... is in één uur 1.632 badkuipen vol met krill. Daar kan geen tankwagen tegenop.

    • Hester van Santen