Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Hansen is sprinters te slim af, Contador behoudt leiding Vuelta

In het slotweekeinde van de Ronde van Spanje verdedigt Contador zijn rode trui in een bergetappe en een tijdrit.

Adam Hansen heeft vrijdag de negentiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De 33-jarige Australiër van Lotto-Belisol sprong in de slotfase van de 180 kilometer lange rit naar Cangas Do Morrazo weg en bleef het aanstormende peloton nipt voor. John Degenkolb werd op vijf seconden tweede, gevolgd door Filippo Pozzato.

Hansen redde met zijn zege een teleurstellende Vuelta voor Lotto-Belisol. De Belgische formatie was nog zonder overwinning. Voor Hansen was het zijn tweede overwinning in een grote ronde. Vorig jaar pakte hij al een ritzege in de Ronde van Italië.

De etappe werd gesierd door een lange vluchtpoging van de Nederlanders Wout Poels en Pim Ligthart. De schoonbroers hadden gezelschap van de Fransman Laurent Mangel, maar echt uit de greep van het peloton kwamen ze geen moment. Op twintig kilometer van de meet kwam de vluchtpoging ten einde.

Een klim van de tweede categorie, op vijftien kilometer van de meet, leek de enige mogelijkheid om een massasprint te voorkomen. Daar gebeurde niets, maar toch kwam het niet tot een spurt. Op vijf kilometer van de meet greep Hansen een kort klimmetje aan om aan te vallen. De Australiër sloeg een gaatje en werd pas na de finish teruggezien.

De Spanjaard Alberto Contador behield de rode leiderstrui. De Tinkoff-Saxo-renner verdedigt in het slotweekend een voorsprong van 1.19 op Chris Froome. Alejandro Valverde volgt weer op dertien seconden daarachter. Wilco Kelderman, die vrijdag 28ste werd, is op de veertiende plaats de hoogst gerangschikte Nederlandse wielrenner.

De 69ste editie van de Ronde van Spanje duurt nog twee dagen, met zaterdag de aankomst bergop en zondag een individuele tijdrit over bijna tien kilometer door Santiago de Compostela. De Vuelta werd vorig jaar gewonnen door de Amerikaan Chris Horner. Hij is dit keer niet van de partij. (Novum)