Contagion en Outbreak

Net 5 speelt handig in op de actuele angst voor verdere verspreiding van ebola (nu alleen nog in West Afrika) met een ‘double bill’ van twee virusfilms. In Outbreak (1995) zoekt virusjager Dustin Hoffman een vaccin tegen een ebola-achtig virus om zijn ex te redden. Contagion (2011) gaat over een wereldwijde, dodelijke virusepidemie en de paniek die vervolgens uitbreekt. Wie in 1995 een bioscoopkaartje voor Outbreak kocht, zag in één van de beginscènes hoe een fictieve bioscoopganger vreselijk moest niezen, waarna de camera de wolk snotdruppeltjes volgt die door de zaal verspreid wordt. Opeens veerde je op uit je comfortabele bioscoopstoel: precies dit kan tijdens de vertoning van Outbreak ook gebeuren. Vies en eng, maar ook hachelijk: wat te doen als je neus kriebelt of je buurman opeens keihard proest?

Net 5, 20.30-01.20u.

André Waardenburg