Op de slaapplek van mijn kauwtje vond ik lepeltjes

Het verzamelen van glimmende dingen (Wetenschapsbijlage 30/31 augustus en 6/7 september) lijkt niet aan eksters voorbehouden. Halverwege de jaren 60 kreeg bijna heel Nederland centrale verwarming door de komst van het aardgas. Bij de montage in ons huis kwam een nest vrij met twee pasgeboren kauwtjes. Eén ervan redde het niet, maar de ander bleek sterk en heb ik opgevoed met geweekt vogelvoer van gemalen meelwormen etc. Hij kreeg ook een naam: Hans.

Later mocht Hans overdag vrij vliegen en ’s avonds bracht ik hem in de garage met de deur dicht. Altijd als hij me zag kwam hij op mijn hoofd of schouder zitten en als ik met de auto was, op de motorkap.

Later in de zomer werd hij brutaal en de kinderen uit de buurt werden bang voor hem, omdat hij zo vrij met ze omging. Een buurvrouw beklaagde zich dat Hans de slipper van haar dochter had gestolen. En toen ik een keer in de tuin een sigaartje rookte pikte hij mijn sigaar en ging ermee op het dak van de garage zitten!

In de herfst werd het tijd Hans letterlijk het bos in te sturen. Van mensen die daar woonden hoorden wij dat ze hem regelmatig zagen.

Bij het opruimen van zijn geliefde slaapplekje, een plank met bloempotjes etc. in de garage, vond ik toen diverse aluminium melkflesdoppen (die had je toen nog) en enkele glimmende theelepeltjes. En die waren níet door ons verzameld.

Een anti-duivennest

Vorig jaar bouwden eksters een nieuw nest in de lijsterbes achter mijn keukenraam. Daarin werd een stuk kippengaas, een afgesneden loodstrip (glansrand) en stalen band verwerkt. Voor de tweede leg werd het dak van het nest versterkt nadat houtduiven een poging hadden gedaan op dat dak te nestelen. De eksters gebruikten een glanzend metalen onderdeel van een display met drie ijzeren pennen, verchroomd, naar boven stekend.

Begin dit jaar werd het nest tot de laatste strip en tak gesloopt; alleen het kippengaas bleef zitten. Toen alles verwijderd was werd een nieuw nest gebouwd, zo te zien zonder de weggebrachte exotische materialen.

Gjalt Huppes

    • Bert Heemskerk
    • Gjalt Huppes