Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Een foutje kan miljoenen kosten

Wat wilde je later worden? Je antwoordde vast nooit: finance, treasury & control specialist

. Er is een vacature voor. Lees hier wat zo iemand doet.

Bedrijf: Bierbrouwer AB InBev

Wat opvalt aan de vacature: Vloeiend Engels is nodig, Frans niet

 

Wat doe je eigenlijk?

De geldstromen binnen de organisatie in de gaten houden. De Belgische bierbrouwer – bekend van onder meer Jupiler, Leffe, Beck’s, Stella Artois en nog veel meer biermerken – is zo groot dat voor onderlinge diensten tussen verschillende afdelingen ook betalingen worden gedaan. Die controleer je voor de kantoren in Breda in Nederland en Leuven in België.

Het gaat om verschillende soorten geldstromen, van onderlinge interne leveringen tot de uitgaven voor een teambuildings-uitje en de kosten voor de werving van personeel.

„Je controleert eigenlijk alles, dus je zichtbaarheid is groot”, zegt recruiter Marty Delang. Oftewel: deze baan kan een mooi opstapje zijn voor functies hogerop in het bedrijf. Maar aan de andere kant geldt dat je je geen fouten kunt veroorloven, want de geldstromen die je in de gaten houdt omvatten miljoenen.

Wat verdient dat?

Het salaris bedraagt 3.800 tot 4.200 euro bruto per maand. Daar komt een jaarbonus bovenop, deels gebaseerd op je eigenprestaties en deels op de omzet van het bedrijf. En: 44 vakantiedagen en korting op bier in de personeelswinkel.

Waarom zoeken ze iemand?

De werknemer die nu de geldstromen controleert, verlaat het bedrijf.

Wat voor collega moet je zijn?

Een hele zorgvuldige, want zoals gezegd: een foutje kan miljoenen kosten„ We verwachten wel dat je een gestructureerde werker bent”, vult Delang aan.

Een harde werker moet je ook zijn. Want bij AB InBev zijn ze nogal ambitieus. Je hoeft geen bier-adept te zijn. Maar je toekomstige collega’s zijn „wel trots op de producten die we maken”, zegt recruiter Delang.

Waarom wil je hier werken?

„Omdat we groeien in een dalende markt”, zegt Delang. Daar lijkt het in ieder geval wel op. Terwijl Nederlanders minder bier drinken, drinken ze wel meer bier van Jupiler. De brouwerij is bovendien betrokken bij de de Jupiler League, en is sponsor van Ajax.