Een bijzondere substantie

Twintig minuten heen, twintig minuten terug. Fluitend loopt Brian Voermans, student aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, met twee lege emmers van zijn huis naar de drinkwaterkraan van Join the Pipe op Utrecht Centraal. Maar terug, poeh, dat is zwoegen, ze wegen steeds zwaarder. En dat voor slechts twee emmers, eentiende van het dagelijkse watergebruik van de gemiddelde Nederlander.

Dit lichtvoetige, maar illustratieve filmpje dat Voermans maakte voor de filmcursus die HKU en fotocentrum Fotodok geven, is onderdeel van de fototentoonstelling Power of Water, een breed uitwaaierend overzicht met werk van elf fotografen.

De deelnemers variëren van internationale grootheden als Edward Burtynsky en de Belg Carl de Keyzer, tot gevestigde Nederlandse namen als Elspeth Diederix en Marie-José Jongerius, en jonge talenten als Anne Geene. Behalve in de ruimte van Fotodok, een oude school, staat er een selectie op billboardformaat op het Domplein.

Aan het ene uiterste van het spectrum staan de fotografen die de mondiale waterproblematiek proberen te vangen. Burtynsky vliegt voor zijn reusachtige waterproject de wereld over; Benoit Aquin laat met grote stoffige landschappen zien wat China met zijn water verkeerd heeft gedaan. De Amerikaanse Kael Alford verdiepte zich in het armoedige leven van de bewoners van de Mississippidelta, die onder de olie-industrie lijden, maar er ook van leven – min of meer. In Nederland duikt Elspeth Diederix de Grevelingen in en maakte dromerige onderwaterbeelden, terwijl Marie-José Jongerius na lang aandringen een aantal waterwerken bij nacht mocht fotograferen – het moment waarop wij bij een eventuele overstroming op ons kwetsbaarst zijn.

    • Tracy Metz