Opinie

Echt Scheiden

Youp

Vrijdag was het de Dag van de Echtscheiding. Heeft toch iemand bedacht. Is daar een meldpunt voor? Dat je daar die dag kan opgeven zodat hij niet dubbelt met de Dag van de Hondentrimmers of de Dag van de Strandjutters. Want dat zou verwarring geven. En wie is de baas van dat meldpunt? Minister Opstelten? Wel in zijn hoedanigheid als minister hoop ik. Niet als nevenfunctie. Want die mag hij als minister niet hebben. Was Ivo even vergeten deze week. Seniorenmomentje. Hij beunde bij bij het Gergjev Festival. Was nog een onschuldig dingetje uit zijn Rotterdamse burgemeesterstijd. Hoewel onschuldig? Die Gergjev is een vriendje van Poetin en dan ben je tegenwoordig niet meer zo onschuldig. Jaren was Gergjev een held in Rotterdam, iedereen wilde een selfie met deze Rus, maar nu is hij besmet. Komt door die oorlog en dat neergehaalde vliegtuig. Zo gaat dat. Vrees dat de man het toch gaat voelen. Men luistert vanaf nu toch anders naar zijn muziek. Als men überhaupt nog wil luisteren.

Maar de Dag van de Echtscheiding dus. Men wil aandacht. En vooral voor de kinderen die ooit verwekt zijn toen de echtelieden nog zonder kleren kreunend in elkaars armen lagen te kirren. Dat lijken ze op een gegeven moment totaal vergeten. Mensen maken elkaar later uit voor laffe teckel, loops druiprek of seniele stoephoer. Een oorlog die soms tot en met de dood van een van de twee wordt gevoerd. Zelfs dan wenst de ex het lijk nog ebola! En de onschuldige kinderen zien en horen dat allemaal gebeuren. En daar wil men terecht aandacht voor.

Op de radio hoorde ik echtscheidingservaringsdeskundigen vooral babbelen over het feit of je nog wel in gemeenschap van goederen moet trouwen. Lekker Hollands over geld dus. Volgens de meesten was dat totaal achterhaald. Huwelijkse voorwaarden! En niks anders.

Ik dacht: trouw dan niet. Als je in die huwelijksboot stapt spreek je toch af alles te delen? Lief, leed en dus ook je rommel. Waarom zou je trouwen als je er eigenlijk niet onvoorwaardelijk in gelooft. Hou dan lekker je bek voor dat altaar of die ambtenaar.

Begrijp ook dat er nog steeds gulzig getrouwd wordt. En nog altijd met veel bombarie. Vooral in kakkerskringen. Oubollig bruidspersoneel, achterhaalde recepties, meerdere diners en ander decoratief geneuzel.

Helemaal hot is het om in het buitenland te trouwen. In dat romantische kerkje bij het tweede huisje van een van de ouders. Dan splits je alle gasten, die vaak nog student zijn, ook nog een duur vliegticket en een stuk of wat hotelovernachtingen in hun hongerige mik. Gezellig. En die kan je twee jaar later, als het stel scheldend en tierend uit elkaar gaat, niet declareren.

Op de Dag van de Echtscheiding meldde Jan Hommen, de verse baas van de KPMG, dat het bedrijf weer normaal gaat doen. Ze houden ermee op een criminele organisatie te zijn. Ze gaan weer gewoon andere bedrijven controleren op malversaties en het naaien van de fiscus halen ze uit hun basispakket. Ze worden weer accountants. Gaan weer doen waarvoor ze ooit zijn opgeleid.

Wat dit met de Dag van de Echtscheiding te maken heeft? Een vriend van mij had een accountant die hem ooit aanraadde om te gaan scheiden. Niet omdat hij hem van zijn vrouw af wilde hebben, maar het was fiscaal aantrekkelijker. Hij bespaarde daar tonnen mee. Mijn vriend deed dat omdat hij toch ook wel van zijn saaie vrouw af wilde. Saillant detail is dat zijn vrouw later met diezelfde accountant trouwde.

En op de Dag van de Echtscheiding hoorde Pistorius dat hij zijn bloedmooie vrouw volgens de rechter niet vermoord heeft, maar dat haar dood wel zijn schuld is. Die rechter is wel de enige die overtuigd is dat het geen moord was. En Pistorius zelf natuurlijk. Zo kun je het uiteindelijk ook oplossen. Ik ken ook een man die zijn vrouw vermoord heeft door bij haar te blijven. Hij hangt zijn hele huwelijk elke avond depressief voor de buis, zegt zelden nog iets leuks tegen haar en zij denkt dat dit er allemaal bij hoort omdat het bij haar vriendinnen ook zo is. Ook een manier.

Ben blij dat de Dag van de Echtscheiding voorbij is. Welke dag het vandaag is? Dag van de Waarheid.