David... wie? En wat maakt hij?

Wie is de man die afgelopen woensdag optrad in America’s Got Talent? De jury van het immens populaire programma vroeg het zich ook af – en struikelde en passant over zijn naam: „Who is this Midd-dorphed what??

David Middendorp begon als danser, maar is tegenwoordig choreograaf en animator. Zijn vader is een ingenieur, zijn moeder schrijft en illustreert kinderboeken. Zijn liefde voor techniek en kunst, voor dans en multimediale animatie, heeft hij van hen. In zijn voorstellingen laat hij dansers, computeranimaties en decorstukken over het podium bewegen.

Het publiek ziet getekende stormen de dansers van hun voeten blazen. Een levensgrote hand hangt boven de dansers die nu spartelen, als marionetten aan onzichtbare draden. Is dit fantasie of werkelijkheid? Zijn voorstellingen betoveren de zintuigen. Zien is geloven. Het is zoals Middendorp zelf zegt: „Soms choreografeer ik bewegingen voor mensen, soms voor pixels.”

Het wordingsproces is ingewikkeld. Grofweg komt het er op neer dat de animaties uit 25 tot 30 beelden (frames) per seconde bestaan. Dat is een hele klus als je bedenkt dat zijn laatste stuk voor America’s got talent 2 minuten en 27 seconden duurde.

Met zijn bijzondere choreografieën stond Middendorp inmiddels op Lowlands, Oerol en de Parade. Ook toerde hij door onder meer Amerika, Duitsland en Frankrijk. Maar nog nooit trad hij op voor vijftien miljoen mensen, zoals afgelopen woensdagavond bij America’s Got Talent.